Vroeger gingen jonge kinderen naar de fröbelschool. Daar leerden ze spelenderwijs allerlei dingen die ze later in hun leven goed konden gebruiken: plakken en knippen natuurlijk, maar ook samenwerken, hun gevoelens uiten, conflicten oplossen, experimenteren...
Tegenwoordig is school een stuk serieuzer, en moeten kinderen vooral goed worden in taal en rekenen. Belangrijk natuurlijk, maar het gevaar bestaat dat die andere, ook waardevolle vaardigheden daardoor wat minder goed ontwikkeld worden.
Zoals het op school gaat, zo gaat het tegenwoordig ook steeds meer in het werkende leven. Ook daar heeft de terminale serieusheid inmiddels toegeslagen. Werk is belangrijk, je moet vooral nuttig bezig zijn, doelgericht, efficiënt, lean...
Allemaal waar natuurlijk, maar ook daar lijkt iets verloren te zijn gegaan. De mens is niet voor niets door Johan Huizinga een ‘homo ludens' genoemd, de spelende mens. Wij spelen, en hebben dat ook nodig. Anders verpieteren we, worden we chagrijnig en somber. Mensen die spelen, zo blijkt uit onderzoek, zijn niet alleen vrolijker, maar kunnen ook beter met veranderingen omgaan, zijn flexibeler, socialer en emotioneel intelligenter. Laten dat nou net de eigenschappen zijn die we nodig hebben in deze tijd van grote en snelle verandering.
Om de terminale serieusheid in organisaties tegen te gaan en ruimte te vragen voor speelruimte in organisaties, schreven wij samen Het Grote Fröbelboek voor Adviseurs. Waarom voor adviseurs? Omdat dit bij uitstek de groep is die in organisaties speelruimte kan creëren. Hoe? Dat lees je natuurlijk in het boek, maar om een klein tipje van de sluier op te lichten:
* Door te spelen met de verschillende rollen die je kunt vervullen in de organisatie.
* Door de organisatie als een spel te zien.
* Door samen met de medewerkers van de organisatie de bedoeling van het spel en de spelregels te verkennen.
* Door magie te gebruiken.
* Door, kortom, ook als adviseur, te blijven spelen.
Omdat het boek Het Grote Fröbelboek voor Adviseurs heet en over spelen en speelruimte gaat, moest het natuurlijk ook een speels en vrolijk boek worden. Verwacht daarom geen doorwrochte betogen en pagina's tekst, maar korte, prikkelende stukjes die je aan het denken zetten en die je misschien soms zelfs wel een beetje gek vindt.
We zoeken die gekkigheid bewust op, want ook dat hoort bij spelen. Er is altijd het risico van ontsporing, dat wil zeggen dat je net te ver gaat. Ook valt er genoeg te beleven en te doen in en met het boek: er zijn allerlei opdrachten, tips, lijstjes, en werkvormen waarmee je je werk leuker en speelser kunt maken.
Ook in de vormgeving, waar onze huiskunstenaar Hein van Putten voor tekent, is Het Grote Fröbelboek voor Adviseurs bijzonder te noemen: denk Wreck your journal meets Monty Python, maar dan voor adviseurs. Kun je je daar iets bij voorstellen?
0 Nee? Dan is dit zeker een boek voor jou, want dan kun je wel wat speelruimte gebruiken.
0 Ja? Dan is dit zeker een boek voor jou, want dan kun je je werk met dit boek nog leuker en speelser maken.
0 Weet niet. Dan is dit zeker een boek voor jou, want als je het nog niet weet, dan valt er in Het Grote Fröbelboek voor Adviseurs nog genoeg voor je te ontdekken.
Wij wensen je daar veel plezier bij.
Over Ben Kuiken
Ben Kuiken is filosoof, schrijver en ontregelaar. Als organisatiefilosoof helpt hij mensen om anders te denken, te kijken en te praten over organisaties en de problemen die daar ontstaan. Ben is auteur van een groot aantal boeken over organiseren, spelen, en filosofie, waaronder De laatste manager, De Organisatiefilosoof, en Het Zinnigste boek dat je ooit zult lezen.