
Lees verder
Martin Hetebrij werkt vanaf 1990 aan de ontwikkeling van communicatief management, zijn theorie over de werking van macht en communicatie in organisaties. Martin Hetebrij is mede-grondlegger van trainings- en adviesbureau De Politieke Dimensie. Hij heeft daarover drie boeken geschreven, van meer theoretisch naar meer praktisch.
Meer over Martin HetebrijBesluitvorming in organisaties heeft vaak een politiek karakter. Het kan tot een onderlinge machtsstrijd leiden van mensen die elkaar wantrouwen. Door communicatie naar eigen hand te zetten en het bespreken van gevoelige onderwerpen te vermijden. Zelfs kan het tot allerlei onwaarheden leiden waar de organisatie flinke schade door kan oplopen. Dit boek bespreekt hoe we die politisering kunnen voorkomen en opheffen. Deze vraag wordt in dit boek in drie delen beantwoord.
- Deel I biedt een nieuw zicht op macht. Dat zicht wordt geboden door een taal; woorden en begrippen die het mogelijk maken om machtsverhoudingen en -processen te ‘lezen’.
- Deel II biedt praktische mogelijkheden voor het organiseren van besluitvormingsprocessen en het dealen met de macht die daarin meespeelt.
- Deel III biedt praktische mogelijkheden voor bestuurders en managers om vanuit hun rol bij te dragen aan het bestrijden van gepolitiseerde en het bevorderen van gereguleerde besluitvorming.
Macht en politiek in besluitvorming richt zich op managers en bestuurders. Met het besluitvormingsmodel dat de auteur in dit boek introduceert, kan er eindelijk een einde komen aan de politieke spelletjes die in organisaties helaas vaak voorkomen.
Martin Hetebrij heeft de afgelopen decennia een oeuvre opgebouwd met een eigen perspectief op de werking van macht in organisaties. Dit boek is in intensief overleg geschreven met zijn gesprekspartners. Zij delen hun ervaringen met macht, die door de auteur tot casussen zijn verwerkt. Carolien de Monchy is medeauteur van het hoofdstuk over good governance. Zij legt zich toe op dialoogsessies voor professionals om hun macht in organisaties constructief in te zetten.
besluitvorming macht gereguleerde interactie gepolitiseerde interactie politiek besluitvormingsbeleid besluitvormingsmodel organisatie invloed doordachtheid communicatie bespreekbaarheid bestuurlijke verantwoordelijkheid beslisruimte beslismacht good governance rijnlands model keuzemomenten open communicatie strategische communicatie eilandvorming inhoudsgerichte besluitvorming standaardisering regierol procesgerichte besluitvorming verantwoording beslisrol alledaagse besluitvorming vertrouwen leidende visie geplande besluitvorming gedeeld probleem matrixorganisatie scheiding van machten agile werken zelfsturing organisatiecultuur primaire groep machtsevenwicht lokale besluitvormingsmethodiek bestuurlijke coalitie
Heb je jouw boeken niet meer nodig?
Als je jouw studieboeken gekocht hebt bij hanzestudybook.nl, kun je geselecteerde titels moeiteloos terugverkopen aan Noordhoff. Geen vragen, geen gedoe en lekker duurzaam.
Een AI-book is niet een boek dat geschreven is door AI maar een boek dat verrijkt is met AI. Het maakt de inhoud van een boek interactief via WhatsApp, zodat je ermee kunt chatten. Zie het als een razend slimme assistent die het boek perfect begrijpt en er alles uit onthouden heeft. Jij kunt deze assistent alles vragen. Vraag bijvoorbeeld hoe je iets kunt toepassen op jouw persoonlijke situatie, om een korte samenvatting, of wat de belangrijkste inzichten zijn. AI-books zijn alleen te gebruiken via WhatsApp, je hoeft er geen aparte app voor te installeren.
Meer informatie over AI-books