Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Praktische filosofie

Een zinvol leven

Praktische filosofie biedt managers waardevolle inzichten voor betere beslissingen en krachtigere teamleiding. Tijd voor leiderschap met wijsheid.

Themapagina
Samengesteld door Managementboek Redactie
Aad Goudappel

Verrijk je geest

podcast
podcast
11 januari 2024
Lammert Kamphuis
2-3 minuten leestijd
Wat is dat toch, dat mensen zich zo vast houden aan hun eigen gelijk met vaak veel verbaal en soms zelfs fysiek geweld, en dat die ontwikkeling alleen maar toeneemt? Filosoof, spreker en schrijver Lammert Kamphuis is te gast in De Boekenpraktijk om ons te leren minder rechtlijnig te denken. 
Interview
interview
5 april 2024
Paul Groothengel
4-6 minuten leestijd
Doen we eigenlijk wel waar we écht zin in hebben? Dat is zeer de vraag, want de zin van de markt is veel te dominant geworden, schrijft organisatiefilosoof Ben Kuiken in ‘Het zinnigste boek dat je ooit zult lezen’, de inspirerende publieksversie van zijn proefschrift over ‘sense-making’. Wees beducht voor de verleidingskunsten van marketeers en denk na over andere manieren van zin maken, stelt Kuiken.
recensie
recensie
4 februari 2022
Rudy Kor
4-5 minuten leestijd
De titel 4000 Weken slaat op de gemiddelde levensverwachting van de mens, ervan uitgaand dat je tachtig wordt. Om die beperkte tijd zinvol te besteden adviseert de auteur, Oliver Burkeman, dat je weet wat je doelen in het leven zijn en dat je vervolgens daar naar gaat leven.
interview
interview
12 augustus 2021
Hans van der Klis
8-11 minuten leestijd
Over wilskracht, het majestueuze boek dat Edwin Zasada schreef over zijn studie naar zelfdiscipline, heeft alles in zich om een standaardwerk te worden over het onderwerp, misschien zelfs wel buiten de eigen grenzen.
achtergrond
opinie
4 maart 2024
Paul Groothengel
11-16 minuten leestijd
Filosofie is hot, ook in managementliteratuur. Maar wat is de rol en het belang van filosofie voor managers en medewerkers? Welke boeken inspireren? Een rondgang langs Stoïcijnse kalmte, Socratische vragenstellers, zinloze markttirannen en andere denkers. Voorlopige conclusies: Wees blij dat het leven (geen?) zin heeft. Filosofie beoefenen kan leiden tot mentale fitheid. En met goede vragen verdrijf je de oppervlakkigheid. 

Blijf omdenken

1
Berthold Gunster

Omdenken op het werk

Als aanvulling op de reeks met de succesvolle boekjes Omdenken, Omdenken in communicatie en Omdenken in opvoeding, duiken we nu in het anders aanpakken van al het gedoe op het werk.
€ 5,-
2
Berthold Gunster

Zoals verwacht loopt alles anders

Dit praktische boek leert je wat je kunt doen als je met een probleem wordt geconfronteerd. Het is een handleiding waarmee je een probleem kunt laten verdwijnen of kunt omdenken.
€ 22,50
3
Berthold Gunster

Omdenken in communicatie

Dit prikkelende boekje vol grappige en ontregelende illustraties laat zien hoe je de techniek van het omdenken kunt inzetten in allerlei situaties: op het werk, binnen de familie, met kinderen en in liefdesrelaties.
€ 5,-
4
Berthold Gunster

Ja-maar... Omdenken

Om in te bladeren, te grazen, ideeën op te doen, op het verkeerde been gezet te worden en vooral om u eigen creatieve vermogens te prikkelen.
€ 5,-
5
Berthold Gunster

Omdenken quotes 1

Al ruim 10 jaar inspireert Omdenken miljoenen mensen online met intelligente, grappige en creatieve quotes. Ze zetten je aan het denken, laten je lachen of zorgen ervoor dat je op een andere manier naar de dingen kijkt.
€ 9,95

Laat je niet gek maken

recensie
recensie
11 juni 2024
Rick Lindeman
1-2 minuten leestijd
In ‘Tricky Tijden’ vertelt Jitske Kramer onder meer over een cursus ‘verdwalen’ die ze deed. Eigenlijk was ze daar niet zo goed in. Later vertelde een marinier haar dat ze na dropping eerst maar eens kop thee moest zetten.
podcast
Persoonlijke effectiviteit
1 juni 2023
Mark Tuitert
2-3 minuten leestijd
Mark Tuitert won in 2010 olympisch goud op de 1.500 meter schaatsen mede dankzij de principes van stoïcijnse filosofen. Deze principes hebben hem geleerd het hoofd te bieden aan de immense druk van topsport en de grote uitdagingen in zijn privé leven. Met zijn boeken 'Drive' en 'Flow' brengt hij deze filosofie naar het nu.
Interview
interview
20 oktober 2022
Hans van der Klis
6-8 minuten leestijd
Inspiratie is niet iets wat je zomaar overkomt, het is geen van god gegeven ingeving, maakt hoogleraar psychologie Ap Dijksterhuis duidelijk in zijn nieuwe boek ‘Inspiratie’. ‘Inspiratie is voor iedereen, het is niet voorbehouden aan genieën. Het is er ook voor een ondernemer die een nieuwe groep klanten wil aanspreken, of een reclamemaker die een slogan bedenkt.’
preview
preview
13 mei 2024
Froukje Weidema
4-5 minuten leestijd
Luisteren is een vaardigheid. Een besef dat nog lang niet bij iedereen goed is geland. Het is een vaardigheid die essentieel is voor managers, bestuurders, coaches, gespreksleiders en vele anderen. Hoe fundamenteel de luistervaardigheid ook is, er wordt helaas weinig over gepubliceerd. ‘Luisterboek’ van Froukje Weidema biedt een antwoord op deze lacune. 

Meer om je aan het denken te zetten

1
Math de Vaan

Machiavelli op de werkvloer

Machiavelli op de werkvloer gaat over het politieke spel van belangen, macht en invloed achter de schermen. Dat spel is net zo gewoon als een praatje op de gang en toch meer dan dat.
€ 34,50
2
Elke Wiss

Socrates op sneakers

Met Socrates op sneakers tackelt praktisch filosoof Elke Wiss de kunst van een goed gesprek.
€ 22,99
3
Ben Kuiken

De Organisatiefilosoof

In dit boek laat organisatiefilosoof Ben Kuiken zien hoe je ook anders naar organisatieproblemen kunt kijken.
€ 24,95
4
Malcolm Gladwell

Uitblinkers

Wat is er zo bijzonder aan een uitzonderlijke prestatie? Dat lijkt een vreemde vraag, maar met vreemde vragen is Malcolm Gladwell op zijn best.
€ 17,50
5
Frank Peters

Het juiste doen als niemand kijkt

<b>Shortlist - Managementboek van het Jaar 2022</b> Leiderschap kan niet zonder kwetsbaarheid. Dit praktische boek biedt je een stappenplan voor integer leiderschap en het managen van je reputatie.
€ 36,75
6
Mark Tuitert

DRIVE: Train je stoïcijnse mindset

Toen Mark Tuitert in 2010 olympisch goud won op de 1.500 meter schaatsen dacht hij niet aan winnen, maar aan Epictetus en Seneca.
€ 21,50
1
Brené Brown

Durf te leiden

In dit nieuwe boek combineert Brené haar onderzoeksresultaten met persoonlijke verhalen en voorbeelden. Durf te leiden gaat over echt leiderschap: vanuit het hart en vol moed.
€ 21,99
2
Miriam Rasch

Luisteroefeningen

Hebben we enkel de keuze tussen luidkeels zenden en je terugtrekken in stilte, of bestaat er ook een alternatief? In 'Luisteroefeningen gaat Miriam Rasch op zoek naar de ethiek van het luisteren.
€ 22,99
3
Ryan Holiday

Het obstakel is de weg

We geven te snel op. Ryan Holiday laat aan de hand van de stoïcijnse filosofie zien dat dat wat je pad blokkeert in werkelijkheid een nieuw en beter pad opent.
€ 22,99
4
Sandra Bouckaert

Als alle stemmen spreken

Maak kennis met de methode Deep Democracy: leer anders kijken naar menselijke relaties en verdiep je kennis over het functioneren van organisaties en groepen.
€ 29,25
5
Danielle Braun

Patronen

Je leert patronen het best herkennen en duiden, door ze heel vaak waar te nemen. Dat is van belang bij organisatieverandering. Dit boek neemt je bij de hand en helpt je daarbij op weg.
€ 39,95
6
Stephen Covey

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap

Verbeter de kwaliteit van uw werkende leven, privé-leven én gezinsleven. Covey heeft met zijn zeven eigenschappen een miljoenenpubliek bereikt.
€ 27,50
7
Kristof Van Rossem

Vraag raak

Vragen stellen is een techniek die op effectiviteit is gericht. Het gaat om de pijl in de roos schieten, om de juiste vraag stellen op het juiste moment.
€ 25,99
8
Elke Wiss

En ze filosofeerden nog lang en gelukkig

In dit boek laat Elke Wiss, bekend van de bestseller 'Socrates op sneakers', aan de hand van korte filosofische verhalen zien hoe je een beter gesprek met elkaar kunt voeren.
€ 22,99
9
Alain de Botton

De troost van de filosofie

Kan Socrates ons helpen bij impopulariteit? Of zou Epicurus ons bij geldgebrek en Seneca ons bij frustraties terzijde kunnen staan? ‘De troost van de filosofie’ van Alain de Botton levert het overtuigende bewijs dat de grote filosofen beslist niet alleen theoretisch toepasbaar zijn. Een gebroken hart kan geheeld worden met de filosofie van Schopenhauer en moeilijkheden in het menselijk bestaan zijn weliswaar vervelend maar ook een absolute noodzaak, aldus sprak Nietzsche.
€ 17,50
10
School Of Life

Wat je op school niet hebt geleerd

Dit boek is een verzameling van essentiële levenslessen, vol praktisch nut en begrip van de mens. Het is huiswerk dat ons helpt het beste uit het leven te halen.
€ 21,50
11
William Mulligan

Ontwikkel je stoïcijnse mindset

In 'Ontwikkel je stoïcijnse mindset' van William Mulligan ontdek je de tijdloze wijsheden en levenslessen van stoïcijnen als Marcus Aurelius en Seneca, maar dan in een modern jasje.
€ 18,99
12
Shri Nisargadatta Maharaj

Ik ben zijn

Het standaardwerk uit de Advaita Vedanta-traditie 'Ik Ben / Zijn' van Shri Nisargadatta Maharaj is al decennialang het basisboek voor mensen die geïnteresseerd zijn in non-dualiteit. Deze bundeling bevat de twee eerder apart verschenen boeken van de Indiase goeroe Shri Nisargadatta Maharaj (1897-1981): 'Ik ben' en 'Zijn'. Het eerste boek bevat 55 gesprekken, waarin hij in vraag- en antwoordvorm zijn gedachten ontvouwt over het wezenlijke Ik van de mens en de weg naar zelfrealisatie.
€ 51,99
13
Marian Mudder

Wat ik eerder had willen weten

Vol kleine en grote liefdevolle duwtjes in de richting van een zorgelozer leven: theorie over de werking van je brein, zelfonderzoek, oefeningen en stressmanagementtechnieken.
€ 22,99
14
Aristoteles

Ethica Nicomachea

De 'Ethica Nicomachea' van Aristoteles behoort zonder twijfel tot de allerbelangrijkste filosofische werken.
€ 24,90
15
Tim Fransen

In onze tijd

De technologische vooruitgang, de menselijke grip op de natuur en de wereldwijde verbondenheid hebben geleid tot een hoogtepunt in termen van welvaart, comfort en levensverwachting.
€ 24,99
16
Marijke Spanjersberg

Tussentaal

Onze taal wordt meer en meer binnenkant-taal. We praten over wat er zich in onszelf en in de ander afspeelt en kunnen daarbij putten uit een rijke woordenschat.
€ 27,50
17
Jos de Mul

Welkom in het symbioceen

Verkenningen van een nieuw tijdperk, waarin natuur, mens en techniek in een existentiële dans verstrengeld zijn geraakt.
€ 29,90
18
Bastiaan Rijpkema

Tolerantie

Tolerantie begint bij twijfel - zo wordt in 'Tolerantie' betoogd. Voor een traditie van denkers over tolerantie - van Voltaire tot Karl Popper - was dit een belangrijk uitgangspunt.
€ 14,99
19
Erling Kagge

Filosofielessen voor avonturiers

De Noor Erling Kagge was de eerste mens in de geschiedenis die te voet de Noordpool, de Zuidpool en de top van de Mount Everest wist te bereiken.
€ 17,50

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden