Na het lezen van Now we're talking is er geen reden meer om te zeggen dat je er nog even niet aan begint. Er staat een beknopte uitleg in over echt alles dat je nodig hebt om van start te gaan. ‘Hoe ging dat pijlen gooien ook alweer? Of: ‘Waar moet ik ook alweer op letten in mijn rol als facilitator?'
Wijers staat stil bij wat slechte gesprekken kenmerkt en beschrijft daarna helder wat de ingrediënten zijn voor een goed gesprek. Daarin draait het om vrijmoedig spreken en openhartig luisteren. De Grieken gebruikten voor vrijmoedig spreken het woord parrèsia en de Franse filosoof Foucault wijdde zelfs een heel boek aan deze sleutelterm. Het boekje van Wijers is vooral heel praktisch van aard en nergens onnodig theoretisch.
De fraaie lay-out en illustraties in het boekje versterken de tekst en zorgen dat je tijdens het lezen exact weet waar het over gaat op die pagina. Het boekje is vooral geschikt voor lezers met voldoende kennis van DD. Dus als je de basis van DD kent maar nog niet aan toepassen toekomt, is dit de perfecte aanmoediging om concreet aan de slag te gaan. Als je niet geschoold bent in DD is het boek Deep Democracy van Jitske Kramer wellicht geschikter.
De inhoudsopgave van de publicatie is zeer beknopt waardoor je soms moet bladeren op zoek naar bepaalde informatie. Bijvoorbeeld over Edging of over Polariteiten. Als je eenmaal weet voor welke onderwerpen je in het boekje terecht kunt, is even bladeren natuurlijk niet erg. Misschien valt je oog dan nog op iets waar je op dat moment ook meteen wat aan hebt.
Dit boekje van 83 pagina's zit bomvol essentiële informatie. Nergens een overkill aan informatie of onnodige herhalingen. Geen woord te veel en daarmee draagt ieder woord bij om alle stemmen te horen. Exact zoals het een waardig DD trainer als Frank Weijers past.
Een heerlijk naslagwerk dat je zelfs kort voordat je ergens aan de slag gaat nog even open kunt slaan. Een boekje dat niet alleen qua formaat (12x17cm) in iedere werktas past, maar er misschien wel gewoon altijd in hoort te zitten. Ik zie Now we're talking van Frank Weijers als een aanmoediging om nooit meer terecht te komen in een gesprek waarin niet alle stemmen worden gehoord. Oftewel: ik voel me aangemoedigd om mezelf nog verder te bekwamen in de parrèsia - het vrij en moedig spreken - met behulp van Deep Democracy.
Over Anke Tijtsma
Anke Tijtsma is organisatie-antropoloog en gespreksmaker bij Buro AanZet. Door middel van haar systemische blik op organisatievernieuwing stimuleert ze de veranderkracht van haar opdrachtgevers en hun medewerkers. Ze is gefascineerd door ingesleten patronen in organisaties. In haar procesmatige aanpak speelt ze met ‘maken’ en kunst. Ze heeft een voorliefde voor werken in publieke organisaties.