Auteurs Binnema & Vollaard doen in dit boek een poging de lezer mee te nemen in het feitelijk functioneren van de Provinciale politiek haar democratische legitimiteit en kwaliteit. Wat mij betreft is die poging geslaagd.
Volgens de auteurs is de dagelijkse praktijk van de provinciale politiek een grotendeels veronachtzaamd onderwerp, en ontbreekt het aan kennis en analyse van de Provinciale Staten. Het boek vormt een overzicht van tot dan toe gefragmenteerde informatie en verzamelt de kennis en inzichten van verschillende experts, als aanzet voor verder onderzoek naar de Provincie als politiek orgaan.
Het boek is naar mijn mening opvallend breed in haar analyse van de Provincie. De auteurs geven o.a. een vergelijking van de Provincie met andere vergelijkbare organen in het buitenland, een uitgebreide historische analyse van het provinciale bestuur en zelfs de architectuur van de verschillende provinciehuizen wordt behandeld. Omdat ik i.v.m. mijn werk als adviseur vergaderd heb in enkele van deze gebouwen, gaf laatstgenoemde enkele onverwacht leuke inzichten. Maar wellicht is dit niet voor alle lezers even toegankelijk en interessant.
Wat mij betreft bevindt het zwaartepunt zich achterin het boek, waarin de democratische kwaliteit van de provincie wordt beoordeeld vanuit het perspectief van burgerinvloed. De auteurs analyseren deze aan de hand van de 4 typen vertegenwoordiging van Pitkin; formeel, symbolisch, descriptief en inhoudelijk. Hoewel de auteurs kampen met een gebrek aan data & informatie om de democratische kwaliteit volledig te kunnen beoordelen, geeft ‘Provinciale Politiek’ mij een duidelijk beeld van de uitdagingen voor de provinciale democratie.
Het boek eindigt met een onderzoeksagenda, en een toekomstbeeld voor de provincies. De auteurs stellen dat de invloed van kiezers en volksvertegenwoordigers beperkt is, en dat ook altijd al is geweest. Binnema & Vollaard zijn echter hoopvol; juist nu laten Statenleden zich voorzichtig meer gelden, en de mogelijkheden voor inwoners om meer invloed uit te oefenen bestaan zonder meer, ze moeten alleen worden benut.
Over Mourik Mourik
Robert Mourik is adviseur bij OpMorgen.