Er worden schrikbarend veel slechte gesprekken gevoerd. Met monopolies op de waarheid proberen we elkaar te overtuigen, waardoor we niet meer in staat zijn echt te luisteren. Tegelijkertijd gaan veel stemmen verloren omdat we simpelweg lang niet alles zeggen wat er te zeggen valt. Waarom? Omdat we bang zijn dat we, wanneer we afwijkende geluiden laten horen, niet serieus genomen worden en misschien zelfs worden weggehoond, uitgesloten, ontslagen en verstoten.
Gelukkig raken we er steeds meer van doordrongen dat de basis van plezierig en effectief samenwerken ligt in het voeren van écht goede gesprekken. Die worden gekenmerkt door vrijmoedig spreken en openhartig luisteren. Makkelijker gezegd dan gedaan. Maar als het lukt zijn we veel beter in staat het potentieel van de groep te benutten.
Precies daarom wint Deep Democracy, een filosofie en concrete methode die helpt om de wijsheid van iedereen in een groep te benutten, de laatste jaren snel terrein bij een brede groep begeleiders/facilitators, leiders en HR-professionals.
De oorsprong van het rijke gedachtengoed ligt bij Arnold Mindell, fysicus en proces-georiënteerd psycholoog uit de VS. Myrna en Greg Lewis hebben, in post-apartheid Zuid-Afrika, op basis hiervan een krachtige en zeer praktische methode ontwikkeld: The Lewis Method of Deep Democracy. Deze methode omvat een aantal concrete, direct toepasbare tools waarmee écht goede gesprekken in groepen kunnen worden bevorderd, waardoor het in verbinding met elkaar aangaan van conflicten (in plaats van ze te vermijden, waardoor ze steeds verder groeien) mogelijk wordt en er werkelijk inclusieve besluiten kunnen worden genomen, met de wijsheid van meerderheid én minderheid. Zo blijft iedereen betrokken in een steeds plezieriger samenwerkingsklimaat waarin veel betere besluiten worden genomen.
Deelnemen aan een of meer trainingen Deep Democracy levert steevast veel enthousiasme en goede voornemens op bij de deelnemers. Dat vormt echter, zo blijkt in de praktijk, geen garantie dat het ook wordt toegepast. Wat extra bemoediging in de vorm van concrete aanwijzingen en tips is dan ook geen overbodige luxe.
NOW WE'RE TALKING voorziet in die behoefte. Het is een klein, handzaam boekje dat gaat over de praktische toepassing van deze tools. Wat doe je als facilitator? En wat zijn woorden en zinnen die daarbij werken? Vandaar de subtitel: Deep Democracy in actie. Het is bestemd voor iedereen die al iets van de basics van Deep Democracy weet, er in de praktijk mee wil werken én nog wat praktische handreikingen kan gebruiken. Aldus is het een mooie aanvulling op het boek Deep Democracy van Jitske Kramer, waar de methode en het onderliggende gedachtengoed uitgebreid en in heldere taal worden beschreven. Met dit boekje in de hand kan iedere (bege)leider direct uit de voeten met het toepassen van alle tools.
Het boekje is opgebouwd uit drie onderdelen: het goede gesprek, het betere conflict en het beste besluit. Zo is snel terug te vinden wat je als gebruiker zoekt: tips en woorden & zinnen die je gebruikt om goede gesprekken op gang te brengen, om met conflicten in de groep aan de slag te gaan of om inclusieve besluitvorming te faciliteren. In het laatste deel van het boekje staan een aantal concrete tips om de ontwikkeling in teams te bevorderen. En dit alles is voorzien van prachtige illustraties, die al het geschrevene ondersteunen.
Frank Weijers (1957) is geassocieerd partner bij Human Dimensions en auteur van de boeken Spelen met ruimte (2016), Ruimte (2017) en NOW WE'RE TALKING! (2019).
Over Frank Weijers
Frank Weijers (1957) is opgeleid in Deep Democracy, interventiekunde, transactionele analyse (TA), systemisch werk en corporate antropologie. Hij schreef een aantal boeken: Spelen met ruimte (2015), Ruimte - stop met onzin, doe wat de bedoeling is (2017), NOW We’re Talking! (2019) en Conflict en polarisatie (2021).