Maar veel ideeën, ook briljante, horen we nooit. Ze gaan ten onder aan zelftwijfel. Dat we al opgeven voordat we het idee opperen. Wie zit hierop te wachten?
Het kan ook zijn dat ideeën niet begrepen worden. Net als veel briljante mensen. Die te abstract vertellen. Te genuanceerd zijn of te bescheiden. Of dat hun idee te ver buiten ieders voorstellingsvermogen ligt en niet lijkt op iets dat we kennen. Albert Einstein is afgewezen door maar liefst vier faculteiten op drie instituten. Hij gaf gelukkig niet op. Hij had ook kunnen gaan tuinieren.
Het kan zijn dat aardige mensen het afleggen tegen mensen met een minder goed plan, als die het krachtig, aanstekelijk en helder weten te brengen. Of tegen mensen met nog meer macht of een grote mond.
Een grote bek loont
Een grote bek hebben loont. Brutaal zijn, voorop lopen, zeggen wat je wilt. Als kind werkt dit al. Promotieonderzoek laat zien welke kinderen in crèches de meeste aandacht krijgen. Dat zijn de kinderen die huilen, jengelen en aandacht vragen. Ernaast kunnen rustige kinderen uren met een poepluier zitten. We zien het ook nu in de wereld gebeuren. Juist in tijden van crisis zoeken we naar leiders die lijken te weten hoe het zit. Leiders met grote woorden, zonder nuance of twijfel, liefst in historische rechte lijn. Bolsonaro, Trump, Johnson.
Maar in tijden van crisis breekt juist de grote bek op. Bolsonaro, Trump en Johnson vonden strikte maatregelen tegen Corona onzin. Just wash your hands and be sensible. We laten ons toch zeker niet kisten door zoiets onnozels. Ze werden alle drie ziek. Op het moment dat Donald Trump nog Hydroxychloroquine aanraadde waren al meer dan honderd Covid-patiënten overleden aan hartproblemen nadat ze het middel toegediend hadden gekregen. Ook Johnsons stoere taal bleek niet te werken. In het VK liepen de besmettingscijfers op tot meer dan 60.000 per dag in januari 2021. En de combinatie met de Brexit leverde dramatische economische cijfers op. De begrotingswaakhond OBR berekende dat de Britse economie 11,3% zou krimpen, de grootste krimp in 300 jaar.
Een aardige leider als Jacinda Ardern, liet zien hoe je zonder grote bek succesvol kunt zijn. Zij ondernam meteen actie tegen Covid, kondigde op 23 maart 2020 een volledige lockdown af en vroeg hulp aan iedereen in Nieuw Zeeland, We need you. Ze bracht daarmee onmiddellijk het aantal besmettingen terug, zelfs tot nagenoeg nul.
Tijd voor het einde van de grote bek. Tijd voor de weldenkende, de aardige mens.
Maar hoe pakken we dat dan aan?
Is overtuigingskracht niet iets is waarmee je geboren moet zijn; iets voor Gandhi en de Obama's? Als je niet Michelle of Barack heet, laat dan maar zitten. Goed nieuws. Overtuigen heeft logica, en overtuigingskracht heeft best practices. Barack Obama oefent drie weken op elke speech. Het is gewoon te leren.
Ik erger me mijn leven al aan het feit dat niet altijd het beste plan wint. Daarom doe ik onderzoek naar twee dingen. Ten eerste wat er in onze hersenen gebeurt bij overtuigen. En ten tweede wat het is, dat mensen doen die zeer overtuigend zijn. Wat overtuigende mensen, organisaties en boodschappen met elkaar gemeen hebben.
Zwemmen met dolfijnen
Die inzichten staan allemaal bij elkaar in Macht aan de aardige mens. Alles voor overtuigings-kracht in je broekzak. Op weg naar een onderhandeling even een tip. Hoe overtuigen werkt in ons brein, de hefboom. En de best practices op een rijtje.
Tips om in verschillende situaties meer autoriteit uit te stralen, meer sympathie te winnen of juist een voorbeeld te worden en meer cool te zijn. En te kiezen wat bij je past. We hoeven niet allemaal eerst te werken aan onze persoonlijkheid of eerst te zwemmen met dolfijnen om succesvol te kunnen overtuigen.
Een aardig mens is niet Sinterklaas
Tot slot: Als we zeggen Macht aan de Aardige Mens, dan rijst de vraag: wat is eigenlijk een aardig mens? Een aardig mens is niet iemand die vriendelijk lacht. Het is niet de Kerstman of Sinterklaas. Een aardig mens is iemand die de belangen van anderen onderkent en behartigt, ook als dat ten koste gaat van eigen tijd, middelen, gelijk, positie. Mensen als Bibian Mentel en Diederik Gommers. Zij werden verkozen tot de twee aardigste mensen van Nederland 2020. Zij weten grote groepen te mobiliseren met hun sympathieke leiderschap.
Bibian vertelde ons dat ze alleen maar focust op wat wel kan. Dat lijkt me een geweldige les voor ons allemaal als we twijfelen aan ons eigen idee. En Diederik leerde ons, dat hij zich bij overtuigen alleen maar richt op het doel en praat, ook met opponenten. Hij zei: ‘Om het doel te halen kan ik het me simpelweg niet veroorloven om mensen met een andere mening weg te zetten.'
Op 20 januari 2021 is in de VS de macht daadwerkelijk naar een aardig mens gegaan. Macht aan Joe Biden en aan aardige mensen als Kamala Harris en Pete Buttigieg, die hun nek uitsteken voor anderen. Biden heeft tijdens de verkiezingsstrijd nooit een kwaad woord gezegd over Donald Trump.
Het kan dus echt, macht aan de aardige mens. Joe, Bibian en Diederik bewijzen het.
De wereld zit te springen om al onze goede ideeën. Dat vraagt al onze overtuigingskracht. We hebben het in ons, dus waarom zouden we het niet gebruiken?
Denk groot, begin klein. En als we allemaal elke dag een klein ding doen voor een ander, worden we allemaal net iets gelukkiger.
Over Pacelle van Goethem
Pacelle van Goethem is veelgevraagd coach en spreker op het gebied van stem, invloed en overtuigen. Zij is spraak- taal- en stempatholoog, specialiseerde zich verder in Psychologie en Massacommunicatie. Pacelle deed onderzoek naar stem, invloed en overtuigen aan de Radboud Universiteit Nijmegen en het Medisch Academisch Centrum Groningen.