Gratis boekenweekgeschenk bij een bestelling boven de €15,- (geldt alleen voor Nederlandstalige boeken)

Samenvatting

In organisaties is grote behoefte aan vrije ruimte. Dat blijft meestal een vrome wens. Dit boek legt uit wat het belang is van vrije ruimte en hoe deze tot stand kan worden gebracht. Klassieke scholing voor de hedendaagse praktijk.

Verantwoording afleggen speelt een steeds belangrijkere rol in organisaties: klopt het wat we doen? Is dit waar het ons om begonnen is? Dit soort vragen stellen en beantwoorden is noodzakelijk en lastig tegelijkertijd. Daar is een vorm van gesprek voor nodig die is gericht op de verheldering van essenties, het opschorten van oordelen, het verwoorden en toetsen van persoonlijke visies.

Een dergelijk gesprek wordt gekenmerkt door vrije ruimte. In deze ruimte is het gesprek niet gericht op belangen en resultaten, maar op onderzoek naar essenties, dat wil zeggen filosofisch onderzoek.
In de Oudheid is een drietal `kunsten ontwikkeld dat helpt om dit onderzoek op een systematische en constructieve manier te kunnen uitvoeren: dialectica, de kunst van het voeren van dialogen; retorica, de kunst van het overtuigen; en grammatica, de kunst van het vastleggen van ideeën. Om recht van spreken te hebben in de samenleving schoolde elke vrije burger zich in deze drie vrije kunsten (artes liberales), samen aangeduid als het trivium.

Op deze manier laten de auteurs zien hoe de klassieke idealen van welsprekendheid, weldenkendheid en wellevendheid weer ingang kunnen vinden in hedendaagse organisaties.
Aan de hand van concrete casuïstiek wijzen zij de lezer de weg in de drie kunsten. Deze staan ten dienste van wat in moderne managementliteratuur wordt aangeduid als excellence: uitmuntend handelen. Het boek bevat tevens praktijkwijzers en `job aids voor diverse filosofische gespreksvormen.

Het boek is behalve een hulpmiddel bij trainingen een aanrader voor cursusleiders, P&O-ers, managers, en voor hen die op de een of andere manier betrokken zijn bij organisaties.

Specificaties

ISBN13:9789461273284
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:none
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:248
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:27-7-2011
Hoofdrubriek:Filosofie
ISSN:

Expertrecensies (1)

recensie
Trage vragen
Ben Kuiken | 1 september 2008
In deze tijd van snelle communicatie en vluchtige contacten is er nauwelijks meer ruimte voor een goed gesprek. Met het Vrije ruimte praktijkboek helpen Jos Kessels, Erik Boers en Pieter Mostert dit gesprek weer op gang.
Lees verder

Lezersrecensies

3.8 van de 5
5 stemmen
2
2
0
0
1

Over Jos Kessels

Jos Kessels (1948) is filosoof. Hij studeerde rechten en filosofie en werkte aanvankelijk als musicus, journalist en filosofiedocent. Deed daarna onderzoek in wetenschapsfilosofie en didactiek van filosofie, en promoveerde op een proefschrift over kennistheorie en filosofieonderwijs (socratische methode). Hij specialiseerde zich in theorie en praktijk van het socratisch gesprek. Sinds 25 jaar leidt Jos Kessels gesprekken en trainingen met managers en bestuurders in verschillende sectoren van de samenleving: gezondheidszorg, overheid, politie, onderwijs, banken. Hij was bovendien in 1999 een van de oprichters van Het Nieuwe Trivium, een bureau dat filosofie in bedrijf brengt. Hij stapte na tien jaar op om te veranderen en te vernieuwen en werkt nu vanuit het bureau Eidoskoop, gespecialiseerd in idee-ontwikkeling.

Andere boeken door Jos Kessels

Over Erik Boers

Drs. Erik Boers is werkzaam bij Het Nieuwe Trivium, een scholingsinstituut dat klassieke filosofische disciplines toepast in de hedendaagse praktijk van management en organisatie. Hij richtte Het Nieuwe Trivium op samen met Jos Kessels. Boers zette tijdens zijn studie Wijsbegeerte aan de Vrije Universiteit te Amsterdam samen met enkele docenten de studierichting Filosofie in Bedrijf op, inmiddels een Masters-opleiding.Tussen 1989 en 1993 was hij verbonden aan de groep Management Training van de Nederlandse Philips Bedrijven. Van december 1993 tot november 1997 was hij werkzaam als management trainer/adviseur bij Bureau Zuidema Eindhoven. In 1999 richtte hij met enkele collega's Learning Consortium op, een netwerk van ervaren, zelfstandige adviseurs/trainers in Engeland, Nederland, België en Frankrijk.

Andere boeken door Erik Boers

Over Pieter Mostert

Dr. Pieter Mostert is werkzaam bij Het Nieuwe Trivium, een scholingsinstituut dat klassieke filosofische disciplines toepast in de hedendaagse praktijk van management en organisatie. Mostert studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en leerde daar het vakmanschap van de filosoof door het werk van Friedrich Nietzsche te bestuderen. Na zijn studie gaf hij filosofie-onderwijs aan zeer uiteenlopende doelgroepen, van kleuters tot neurologen, van Groningen tot Maastricht. In de jaren '80 was hij een ontwikkelaar op het gebied van vakdidaktiek filosofie. Hij promoveerde – samen met Karel van der Leeuw – in 1988 op een onderzoek naar doelstellingen en methoden van filosofie-onderwijs, getiteld “Philosophieren lehren”. In 1990 was hij mede-oprichter van het Centrum voor Kinderfilosofie. Als fellow van Het Nieuwe Trivium verzorgt trainingen en workshops op het gebied van dialectica en retorica. Hij is ook een van de docenten van de leergang 'Vrije Ruimte'. Sinds 1994 werkt hij als adviseur en trainer op het gebied van opleiden en leren, met name in het hoger beroepsonderwijs. In die rol werkt hij samen met enkele collega's onder de naam van “BDF Advies”.

Andere boeken door Pieter Mostert

Inhoudsopgave

Voorwoord

1. Scholing en vrije ruimte
2. Op zoek naar de rede (dialectica)
3. Vrijmoedig spreken (retorica)
4. Het kleine en het grote verhaal (grammatica)
5. Meesterschap (ethica)
6. Het filosofisch leven
7. Werkmateriaal en praktijkwijzers

Toelichting bij de illustraties
Literatuur: achtergrond en suggesties
Register
Over de auteurs

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Vrije ruimte