AI – er kan niet genoeg over gezegd en geschreven worden. Voor velen is het een oerwoud aan informatie, die soms maar moeilijk te doorgronden is. De meeste mensen zijn het er wel over eens dat het potentieel van AI enorm is, maar hoe benut je dat potentieel dan daadwerkelijk? En net wanneer je denkt AI een beetje te begrijpen, komt er weer een nieuwe term bij: AI-agents. Een soort medewerkers die veel kunnen én met elkaar kunnen samenwerken. Waar de één begint te bouwen zonder goed te weten waar hij aan begint, leest de ander liever eerst om te begrijpen wat waarde toevoegt en wat niet. Net zoals de één direct een IKEA-pakket in elkaar zet, terwijl de ander eerst de hele handleiding doorneemt.
praktische gids
Voor degenen die theorie en praktijk beter willen doorgronden, komen Job van den Berg en Remy Gieling met het boek AI Agents. Een boek dat zij zelf omschrijven als een praktische gids, waarin wordt uitgelegd hoe AI elke kantoorbaan gaat veranderen. De technologie ontwikkelt zich razendsnel, en met de huidige snelheid is het maar de vraag hoe lang een boek relevant blijft. Toch slagen Job en Remy erin om hun belofte waar te maken. In een prettige afwisseling van praktijkcases, theorie en interviews met relevante bedrijven word je op een toegankelijke manier meegenomen in de wereld van AI-agents. Soms gaat de technische uitleg wat dieper – dat is het deel voor degenen die echt willen begrijpen hoe het werkt. Zie het als de productspecificaties die je alleen leest als je daar behoefte aan hebt. En dat is prima, want ze kondigen dat zelf ook keurig aan: sla het hoofdstuk gewoon over als het je niet interesseert.
realistisch
AI Agents is een boek dat zijn belofte waarmaakt en net wat meer technische verdieping biedt voor wie dat prettig vindt. Job van den Berg en Remy Gieling hebben duidelijk verstand van zaken en weten hun kennis te vertalen naar praktische inzichten. Wat ik zelf prettig vind, is dat ze het inzetten van AI-agents realistisch neerzetten. Het is duidelijk dat er voordelen te behalen zijn en dat vrijwel elk bedrijf hierin een transitie zal moeten doormaken. Maar dat je op een zondagmiddag even iets in elkaar zet en dat de wereld daarna compleet verandert, spreken zij resoluut tegen. De samenhang tussen menselijke vaardigheden en AI is nodig om echt het verschil te maken. Zonder diepgaande proceskennis – vaak aanwezig bij operationele teams – kan een project met AI-agents eigenlijk alleen maar mislukken.
gestructureerde opbouw
Job en Remy nemen de tijd om eerst de basis van AI toe te lichten, een kijkje onder de motorkap te geven, en vervolgens de praktische toepassingen te bespreken. Die opbouw verloopt soms wat traag voor degenen die snel willen leren hoe je AI-agents kunt inzetten, maar is onmisbaar voor wie het goed wil doen. Juist die gestructureerde opbouw zorgt voor begrip van de complexiteit. De interviews tussen de hoofdstukken door – of vaak als afsluiting – zijn niet allemaal even waardevol. Ze bevatten veel algemeenheden en open deuren die ook al uit de hoofdtekst blijken.
Wat blijft hangen, is de rode draad van nut en noodzaak, het belang van klein beginnen en blijven leren, en de inspanning die nodig is om met AI echt het verschil te maken. De bedrijven die erin geloven en niet eindeloos blijven analyseren over een businesscase, zijn de bedrijven die het verschil gaan maken en voorop zullen lopen.
Mijn tip: lees AI Agents zo snel mogelijk. Voor mij is het duidelijk dat AI-agents echt het verschil gaan maken.
Over Rinus Verhart
Rinus Verhart is Klantbelever en Presentatietrainer