Gratis boekenweekgeschenk bij een bestelling boven de €15,- (geldt alleen voor Nederlandstalige boeken)

Recensie

Wat je ziet, doe je zelf - 'Inspirerend naslagwerk'

Over leiderschapsontwikkeling zijn inmiddels boekenplanken vol geschreven. Een nieuw boek over dit thema heeft dan ook weinig toegevoegde waarde zou je denken. Toch durfden Erna ter Weele en Margon van Toor het aan.

Sylvie van der Haar | 4 december 2020 | 3-4 minuten leestijd

Het resultaat van hun gemeenschappelijke ontdekkingsreis mag er wezen. Wat je ziet doe je zelf is een inspirerende reisgids vol prikkelende vragen, sprankelende interviews en prachtige verhalen geworden. Het is niet alleen inspirerend, daarnaast staat het vol met praktische tools, hetgeen het een heel compleet naslagwerk maakt.

Natuurlijk leiderschap is de kapstok waaraan het boek is opgehangen, door Ter Weele en Van Toor gedefinieerd als ‘jouw vermogen om anderen te betrekken bij het realiseren van doelen'. Om dat te kunnen is bewustzijn van je eigenschappen, talenten en kwaliteiten cruciaal. Dat is natuurlijk niet nieuw, maar de manier waarop zij het belichten is verfrissend en origineel. Bovendien maken ze inzichtelijk hoezeer je oogst wat je zaait: zie je als leidinggevende eilandjesgedrag in je team? Hoe zit het dan met je eigen gedrag onder druk - ga je bijvoorbeeld vooral heel hard werken, en liefst ook nog eens alleen?

Zelfreflectie is dus cruciaal in de ogen van Ter Weele en Van Toor, die voor dit thema graag gebruikmaken van de vraag: ‘kun jij op je eigen etiket kijken?'
Ter Weele en Van Toor putten uit vele bronnen en jarenlange ervaring, hetgeen ze vertaald hebben naar zeven ‘wegwijzers'. Deze vormen de kern van het boek. De wegwijzers zijn nadrukkelijk niet in beton gegoten, maar juist een uitnodiging aan de lezer om daar zijn eigen kleur aan te geven. De interviews met uiteenlopende leiders uit verschillende sectoren dragen daar ook zeker aan bij. Wat daar in positieve zin nog bij opvalt: Ter Weele en Van Toor hebben voor hun interviews niet gekozen voor de ‘usual suspects'. Niet alleen ‘gearriveerde' leiders krijgen een podium, maar bijvoorbeeld ook een jonge, vrouwelijke voorzitter van een studievereniging.

Een van de wegwijzers gaat over de ‘natuurlijke weg'. Best een ‘vaag' begrip en lastig om woorden aan te geven. Dat het de auteurs lukt om via een boeiend verhaal over waarom een olifant niet alles van een boom opeet, de vertaalslag te maken naar het grotere systeem in organisaties is echt een verdienste. In dit hoofdstuk vind je bijvoorbeeld concrete schema's die je helpen te herkennen in welke fase je organisatie zich bevindt en welke acties daar dan vervolgens bij horen.

Een andere wegwijzer heeft als titel ‘vertragen om te versnellen'. Een mooi pleidooi om ook ‘onder water' te durven kijken naar aannames en patronen, het masker af te zetten en het harnas uit te doen. En dat gaat nu eenmaal niet in sneltreinvaart, omdat het rust en reflectie vraagt. En vertrouwen. Vandaar eerst de noodzaak tot ‘vertragen', om daarna weer te kunnen versnellen.

Al met al is dit een prachtig en inspirerend naslagwerk om regelmatig in te grasduinen, waardevol voor iedereen die geïnteresseerd is in persoonlijke groei en leiderschap.

En om nog even terug te komen op de olifant en de half-kaalgevreten bomen: het heeft iets te maken met de aanmaak van tannine en het zelfbeschermend vermogen van bomen en planten. Prachtig verhaal. De natuur heeft ons veel lessen te leren, Wat je ziet, doe je zelf helpt je om die te zien én ze toe te passen. Lezen dus! En niet alleen als je nieuwsgierig bent naar hoe het nou zit met die olifant...

Over Sylvie van der Haar

Sylvie van der Haar is trainer/coach en verzorgt workshops, met o.a. managementboeken als inspiratiebron. Ze is verbonden aan De tweede viool.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Margon van Toor, Erna ter Weele
Wat je ziet, doe je zelf

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden