OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Strategisch management
Hier vindt u artikelen rond boeken over organisatiestrategie. Van Business Model Canvas en HPO tot scenarioplanning. Voor wie met de toekomst van organisaties bezig is.
Pagina 66 van 1.423 resultaten
recensie
Strategisch management
31 maart 2008
Annelies Bakelaar
2-3 minuten leestijd
'Business Intelligence' van Peter van Til en Ton de Rooij gaat over 'wie wat bewaart, die heeft wat' en over 'de juiste informatie op de juiste plaats op het juiste moment'. Het boek geeft een overzicht van wat nodig is om business intelligence binnen een organisatie toe te passen. De auteurs geven hun visie op een eenduidige informatieomgeving, die zich uitstrekt van het bronsysteem tot het informatierapport.
recensie
Strategisch management
22 februari 2008
Leo Kerklaan
3-5 minuten leestijd
Dit is het boek waar de fans van de Balanced Scorecard op gewacht hebben. De Balanced Scorecard heeft zich een vaste plaats verworven in de literatuur over indicatoren. Indicatoren worden gebruikt om bedrijfsprestaties te meten, en zoals Kaplan en Norton uitgebreid uit de doeken doen om prestaties te managen. De subtitel 'translating strategy into action' verraadt waar het de auteurs om gaat. De ideeën van Kaplan en Norton zijn geleidelijk aan gegroeid en via publicaties in Harvard Business Review successievelijk bekend geworden.
recensie
Marketing
13 februari 2008
Chantal Bakker
1-2 minuten leestijd
'Een praktische kijk op marketing- en strategiemodellen' is een prettig naslagwerk over de belangrijkste marketing- en strategiemodellen.
achtergrond
Algemeen management
8 november 2007
Ben Tiggelaar
6-8 minuten leestijd
recensie
Strategisch management
22 oktober 2007
Carla Verwijs
2-3 minuten leestijd
Creativiteit vormt de basis voor innovatie in een organisatie. We doen er echter vaak weinig aan om creativiteit te stimuleren en te benutten. In zijn boek 'Concurreren met creativiteit' beschrijft Jeff Gaspersz hoe we hier verandering in kunnen brengen. 'Creativiteit is het proces waardoor ideeën ontstaan,' zo luidt de definitie van Gaspersz, en zonder ideeën geen innovatie. Ideeën zijn het goud in de organisatie, maar wie delft dat goud? Dit boek heeft als doel van u een goedzoeker te maken.
recensie
Strategisch management
18 september 2007
Bertrand Weegenaar
In 2005 en 2006 wordt het Nederlandse financiële nieuws gedomineerd door VNU. Eerst trok de internationale groeistrategie van het bestuur de aandacht, maar in 2006 bleek met het afketsen van de overname van IMS Health de hand overspeelt te zijn. VNU werd van jager prooi en belandde snel in de handen van privat equity-fondsen. Op de achtergrond werd een spel met en door aandeelhouders gespeeld: de hedgefunds. Bestuur onder vuur De machtsstrijd om VNU door Bert van Dijk en Joost van Mierlo doet daar op intrigerende wijze verslag van. De hoofdrolspelers aan de VNU-kant: Rob van den Bergh, CEO en architect van de groei, Rob Ruijter, CFO, en Aad Jacobs, voorzitter van de raad van commissarissen. Aan de aandeelhouderskant met name Eric Knight, CEO van Knight Vinke, die in 2006 als woordvoerder van een groep aandeelhouders / hedgefunds optreedt.
recensie
Strategisch management
4 september 2007
Hans van der Loo
Wel eens in een projectgroep of op een afdeling gewerkt waar de vonk was overgeslagen, waar een energieke en positieve stemming heerste en waar opwindende resultaten werden behaald? Zo ja, dan is de kans groot dat je hebt deelgenomen aan wat de Britse hoogleraar Lynda Gratton in haar gelijknamige boek aanduidt als ´Hot Spots´: een plek van intense samenwerking die gekenmerkt wordt door een hoge mate van positieve energie en die dientengevolge tot betere productieve en innovatieve prestaties leidt.
achtergrond
Strategisch management
21 augustus 2007
Pierre Pieterse
3-4 minuten leestijd
In boeken waar de link wordt gelegd tussen militaire strategie en bedrijfsstrategie is altijd een prominente plaats gereserveerd voor Sun Tzu en vooral Von Clausewitz. Dat levert vaak nogal geforceerde vergelijkingen, links en extrapolaties op, omdat juist deze twee boeken als het ware geketend zitten aan de tijd waarin ze zijn geschreven. Alsof je ‘Reis naar de maan’ van Jules Verne gaat gebruiken om de ontwikkelingen in de ruimtevaart te verklaren en te voorspellen (lees hier een eerder artikel over de link tussen militaire en bedrijfsstrategie).
recensie
Strategisch management
6 augustus 2007
John Daamen
3-4 minuten leestijd
Het hebben van een visie is 'in'. Vele organisaties blijken inmiddels een visie te hebben, maar hebt u ook de goede visie? Het boek 'Kus de visie wakker' van Hans van der Loo, Jeroen Geelhoed en Salem Samhoud beschrijft het proces van de expeditie die uitgevoerd moet worden om tot een bruikbare visie te komen. Als u zover gekomen bent, dan beschikt u over een overkoepelend begrip voor zowel het toekomstbeeld als de basisfilosofie van uw organisatie. U bent dan echter wel 'even' onderweg geweest.
recensie
Strategisch management
6 augustus 2007
Jaap Hollaar
3-4 minuten leestijd
Wie is een snelle volger? Een snelle volger is een bedrijf dat vlak achter de innovators aan loopt. Echt revolutionaire bedrijven en bedrijfjes blijken vaak niet optimaal te kunnen profiteren van hun 'uitvinding'. Er zijn toepassingsproblemen, het ontbreekt hen aan de middelen om hun innovatie breed in de markt te zetten, of het publiek heeft een (te) lange acceptatietijd nodig. Sowieso blijken de geesten die iets radicaal nieuws kunnen bedenken, vaak niet in staat om ook de exploitatie van dat idee goed uit te voeren. Het boek 'De snelle volger' van Constantinos Markides en Paul Geroski volgt de snelle volgers.
nieuws
Organisatiekunde
29 juni 2007
Pierre Pieterse
2-3 minuten leestijd
Beloningen, reorganisaties en strategieveranderingen als middel om een organisatie te verbeteren worden zwaar overschat. Dat stelt André de Waal, verbonden aan het Center for Organizational Performance en auteur van talrijke boeken en artikelen over prestatiemanagement, waaronder het toonaangevende Strategic Performance Management, op basis zijn grootschalige onderzoek naar het fenomeen ‘High Performance Organizations’.
recensie
Strategisch management
14 juni 2007
Eric van Arendonk
3-4 minuten leestijd
Natuurlijk weet ik dat China en India een grotere plaats gaan innemen in het economische verkeer van nu en in de toekomst. Maar Korea, Brazilië en Mexico, dat is nieuw voor mij. Toch is dat de boodschap van het boek 'De nieuwe multinationals' van Antoine van Agtmael. De ondertitel zegt het nog een keer in een paar niet mis te verstane woorden: 'hoe bedrijven uit Brazilië, China, Korea en Mexico de westerse markten overnemen'. Maar nu ik het boek gelezen heb, kan ik deze stelling maar beperkt onderschrijven.
recensie
Strategisch management
20 maart 2007
Carla Verwijs
2-3 minuten leestijd
Het wil maar niet lukken met innovatie in Nederland. De noodklok is zelfs geluid: Nederland is uit de top-10 van competitieve landen! Bedenk dat ons land ooit een derde plek innam. En als we niet uitkijken, zakken we nog verder. Om het tij te keren, werd het Innovatieplatform in het leven geroepen, onder voorzitterschap van de premier, om innovatie in Nederland te stimuleren.
achtergrond
Algemeen management
20 november 2006
Frank van Luijk
7-11 minuten leestijd
achtergrond
Organisatiekunde
16 november 2006
Pierre Pieterse
3-4 minuten leestijd
Veranderen. Hoewel iedereen er een hekel aan heeft, behalve natuurlijk de professionele veranderingsbegeleiders, is het soms noodzakelijk van koers te veranderen. Of zelfs een geheel nieuwe koers uit te zetten. Maar noodzaak is bepaald geen kritieke succesfactor. Omdat iets moet, wil niet zeggen dat het dan ook lukt. Integendeel zelfs. De meeste veranderingstrajecten sterven in schoonheid. En dat terwijl de stapels vakliteratuur (zie hier een actueel overzicht) tot in detail beschrijft hoe het moet. Waar gaat het dan mis? Bij het begin! In veel gevallen wordt het doel van de verandering weliswaar bepaald, maar de route daartoe wordt niet vastgelegd, of niet goed gecommuniceerd. Als je niet weet hoe je iets wilt bereiken, waar je exact naar toe wilt, zul je de weg daar naar toe natuurlijk ook niet kunnen vinden. En wie niet weet of wordt verteld hoe iets moet veranderen, zal elke marsorder voor kennisgeving aannemen, en vervolgens over gaan tot de orde van de dag.
achtergrond
Strategisch management
2 november 2006
Pierre Pieterse
1-2 minuten leestijd
Volgens Hans-Paul Bürkner, president van het gerenommeerde advieskantoor The Boston Consulting Group, is er ‘geen toekomst meer voor het Europese model’. De wereldeconomie bloeit, terwijl Europa voort strompelt. Om het tij te keren, moeten we direct aan het Amerikaanse medicijn dat onder de naam ‘Efficiëntie’ overal vrijelijk verkrijgbaar is. Efficiëntie als panacee om de concurrentiekracht op peil te brengen en vooral te houden.
recensie
Strategisch management
22 september 2006
Eric van Arendonk
3-4 minuten leestijd
'Nieuwe producten bedenken' luidt de zeer concrete titel die Gijs van Wulfen aan zijn boek heeft meegegeven. Een titel die het boek volledig waarmaakt. Ook de ondertitel, 'Een praktische reisgids voor organisaties die willen groeien', wordt helemaal waar gemaakt. Op het omslag staat een gloeilamp afgebeeld waarin geen gloeidraad zit, maar een brandende kaars. Een treffende beeltenis voor de inhoud: innovatief, verrassend, en met de nodige humor.
achtergrond
Strategisch management
22 augustus 2006
Annegreet van Bergen
9-13 minuten leestijd
achtergrond
Algemeen management
17 augustus 2006
Annegreet van Bergen
10-13 minuten leestijd
recensie
Strategisch management
20 juli 2006
Pierre Pieterse
3-4 minuten leestijd
In het boek Schaduwen over de woestijn analyseert Jaap Jan Brouwer het management en de organisatie van de Duitse en geallieerde legers, en komt tot de conclusie dat de gevechtskracht en effectiviteit van de Duitse legers vele malen groter is dan die van de opponent. De belangrijkste reden hiervoor is het verschil in operationele tactiek, namelijk Auftragstaktik versus Befehlstaktik (lees hier en hier een uitgebreide beschouwing, waar de lijn wordt doorgetrokken naar operationeel management binnen bedrijven), In zijn boek Het Oostfront doet Brouwer hetzelfde, maar nu gaan de Duitse en Russische legers op de snijtafel.