OnlineMagazine

Platform voor business professionals

Zoek in het Online Magazine

Gevonden artikelen

    Filteren 1

    Filter de resultaten

    Actieve filters 1

    Strategisch management

    Rubriek

    Toon meer

    Online Magazine

    Auteur

    Toon meer

    Tags

    Dossier

    Toon meer
    Toon resultaten

    Strategisch management

    Hier vindt u artikelen rond boeken over organisatiestrategie. Van Business Model Canvas en HPO tot scenarioplanning. Voor wie met de toekomst van organisaties bezig is.
    Pagina 62 van 1.424 resultaten
    column
    Algemeen management
    23 juni 2009
    Dick Pels
    4-6 minuten leestijd
    Donald Kalff is een idealist, en idealisten gebruiken grote woorden. In zijn veelgeprezen Onafhankelijkheid voor Europa (2004) was hij de tijdgeest en de crisis vooruit met een diepgravende kritiek op het Angelsaksische ondernemingsmodel. In zijn nieuwe boek Modern kapitalisme presenteert hij een even breedgerand alternatief: de nieuwe ‘Europese’ onderneming.
    recensie
    Strategisch management
    19 juni 2009
    Eric van Arendonk
    2-3 minuten leestijd
    De boeken van Michael Porter behoren nagenoeg tot de basisbibliotheek van iedere marketeer. Het woord concurrentie is verbonden aan Michael Porter. Hij behoort tot één van de grondleggers van de marketing. 'Concurrentiestrategie' is dan ook al geschreven in 1980 en de Nederlandse uitgave had in 2008 zijn elfde druk. Je vindt het boek dan ook op nagenoeg alle literatuurlijsten van de marketingopleidingen. Dat is niet voor niets, want de theorieën van deze auteur zijn nog steeds bruikbaar als analyse en voor strategievorming op het gebied van concurrentie.
    recensie
    Strategisch management
    18 juni 2009
    Tjibbe van der Werff
    2-3 minuten leestijd
    Het flesje op de voorkant geeft het al aan, dit boek bevat voedingsstoffen voor bedrijven. 'De Rockefeller-strategie' van Verne Harnish is een handboek voor snel groeiende bedrijven, en zo kan men het boek ook het best gebruiken. Stap voor stap, van prioriteiten stellen tot het managen van de groei van uw organisatie. Identificeer de dingen die uw bedrijf laten groeien en stuur daar consequent op.
    recensie
    Strategisch management
    17 juni 2009
    Bert van Irsel
    3-4 minuten leestijd
    Het boek 'Make, Buy or Ally' van Ivar Davids en Han Hendriks is een vlot geschreven combinatie van theorie en praktijk. Zonder diep in te gaan op een van de drie elementen uit de titel schetsen de auteurs een bruikbaar model voor sourcingbeslissingen. Voor zowel Make, Buy als Ally komen verschillende opties aan bod waaruit u als lezer, met behulp van het keuzemodel, de meest passende voor uw situatie kunt vinden.
    recensie
    Organisatiekunde
    8 juni 2009
    Hans van der Loo
    3-4 minuten leestijd
    In zijn zojuist verschenen boek How the Mighty Fall gaat managementgoeroe Jim Collins voor de verandering niet in op de vraag wat organisaties succesvol maakt, maar wat hen ten val brengt. De kaft van het boek is niet voor niets inktzwart. En het eerste hoofdstuk, ‘De stille kriebels van de dreigende ondergang’, laat aan duidelijkheid niets te wensen over: dit is een echt griezelboek.
    recensie
    Strategisch management
    4 juni 2009
    Marjolein te Kolsté
    2-3 minuten leestijd
    Hoe kun je meer uit je merk halen? Het is een vraag die velen bezighoudt. Edwin Winter en Wouter van der Weijden, beide partner bij organisatieadviesbureau &Samhoud, gaan hier uitgebreid op in. Ze leggen in 'Authentieke organisaties. Echte merken' uit hoe een organisatie zijn roots kan vinden. En hoe je van 'we hebben een merk' komt naar 'we zijn een merk'. Hoe je medewerkers inschakelt bij dit ontwikkelproces. Met veel praktijkvoorbeelden, die voldoende uitgewerkt zijn om ze zelf te kunnen repliceren.
    recensie
    Strategisch management
    25 mei 2009
    Eric van Arendonk
    2-3 minuten leestijd
    De aanleiding voor mij om 'De discipline van marktleiders' te gaan lezen was een directe behoefte om meer te weten te komen van het gedachtegoed van de zogenaamde waardestrategieën van Michael Treacy en Fred Wiersema. Tot nu toe was mijn kennis hierover gevoed door slechts een aantal modellen die je in de marketingliteratuur tegenkomt. Op zich laat de theorie niets aan duidelijkheid over, maar ik wilde meer achtergrond van deze theorie. De prestatie van de auteurs, de inhoud van het boek dus, is top en heeft me meer inzicht gegeven in deze waardestrategieën.
    achtergrond
    Leiderschap
    18 mei 2009
    Peter de Roode
    7-9 minuten leestijd
    Veel organisaties lijken zich vandaag de dag voornamelijk bezig te houden met werving & selectie: vijf dagen per week gedurende het hele jaar is men op zoek naar goede nieuwe mensen. Deprimerend daarbij is dat organisaties onvoldoende in staat zijn om hun mensen te ontwikkelen, en evenmin ze voor langere tijd aan zich te binden. Toch is er veel geschreven over de binding van talenten.
    column
    Persoonlijke effectiviteit
    18 mei 2009
    Ralf Knegtmans
    2-3 minuten leestijd
    Topmanagers zijn geen homogene groep. Het zijn wat aanleg en voorkeuren betreft zeer verschillende mensen. Een open deur? Misschien. Maar toch gaan ook in 2009 nog veel te veel management development programma´s uit van het ‘eenheidsworstprincipe’. Dat is de reden waarom talenten meestal door standaard ontwikkelingsprogramma’s worden gehaald, zonder te kijken naar persoonlijke aanleg, passies en drijfveren.
    recensie
    Strategisch management
    11 mei 2009
    Paul Breman en Fenneke van Vliet-de Nooij
    3-5 minuten leestijd
    Het doel van dit oorspronkelijk Amerikaanse boek 'Talent aan zet' is aan te tonen hoe bedrijven hun rendement op talent kunnen verhogen en kapitaal kunnen creëren door de structuur van de organisatie aan de omstandigheden van de 21e eeuw aan te passen. Het is geschreven door McKinsey adviseurs Lowell Bryan en Claudia Joyce.
    recensie
    Strategisch management
    5 mei 2009
    Marleen Nicolai
    Menig manager voelt zich in tijden van crisis genoodzaakt alle middelen aan te grijpen die hem en de organisatie kunnen helpen het hoofd boven water te houden. Eén van die middelen is het in het leven roepen van een reorganisatie. Een foute keuze, aldus Bart Drenth, Diederik Kok en Ben Kokx, adviseurs bij Berenschot. In hun boek 'Op de schop' trachten zij antwoord te geven op de vraag waarom reorganisaties van tijd tot tijd onvermijdelijk zijn.
    recensie
    Strategisch management
    4 mei 2009
    Dick Rochat
    4-5 minuten leestijd
    Kent Keith opent zijn boek 'Servant Leadership' met een verwachtingsvolle zin: 'Dit boek gaat over het scheppen van een betere wereld'. Keith noemt zichzelf een pleitbezorger van dienend leiderschap. Hij is CEO van het Greenleaf Center for Servant Leadership in de USA dat is vernoemd naar de geestelijke vader van dit leiderschapsmodel, Robert Greenleaf. Deze publiceerde zijn essay 'De dienaar als leider' al in 1970. Is dienend leiderschap daarmee geen oud model? In deze recensie probeer ik daar antwoord op te geven.
    recensie
    Strategisch management
    29 april 2009
    Remko van der Honing
    3-4 minuten leestijd
    De titel is veelbelovend en dat wordt in dit geval ook volledig waargemaakt. Vooruitlopend op de conclusie van de recensie: auteurs Henry Mintzberg, Bruce Ahlstrand en Joseph Lampel hebben met 'Strategie slaat terug' een fantastisch boek geschreven en samengesteld over strategie.
    recensie
    Strategisch management
    27 april 2009
    Peter de Roode
    2-3 minuten leestijd
    De bedenkers van de Balanced Scorecard zijn bepaald niet achterover gaan leunen na de introductie van hun gedachtegoed ruim twintig jaar geleden. Inmiddels hebben veel organisaties over de hele wereld ervaring opgedaan met de BS en hebben Robert Kaplan en David Norton in diverse boeken hun inzichten verspreid. In dit boek staat de uitvoering van de strategie centraal. 'Van strategie naar uitvoering' is een overzichtelijk boek dat een goed gedocumenteerd beeld geeft van de wijze waarop organisaties het best tot uitvoering van hun strategie kunnen overgaan.
    recensie
    Strategisch management
    26 maart 2009
    Arie Buvens
    Voor vrijwel iedere onderneming, groot of klein, is het vanwege de wereldwijde financiële en economische crisis noodzakelijk om grondig na te denken over de te voeren strategie. En strategie is meer dan één 'lucky shot'. Want wie elke week de lotto wint, heeft een strategie - en zal zich daarover wellicht moeten verantwoorden. Strategie en strategisch management zijn moeilijke begrippen en ermee omgaan stelt bijzondere uitdagingen. Aimé Heene, Johan Vanhaverbeke en Simonne Vermeylen willen met 'Praktijkboekstrategie' onder meer aantonen hoe belangrijk het is om op een zorgvuldige wijze om te gaan met de strategische dimensies van een onderneming. De drie Vlaamse hoogleraren zijn daarin bijzonder goed geslaagd. Het is een uitermate gedegen en praktisch boek en heel prettig geschreven.
    recensie
    Strategisch management
    16 maart 2009
    Carla Verwijs
    2-3 minuten leestijd
    Medewerkers zijn de sleutel voor succes van het bedrijf van de 21ste eeuw. De relatieve waarde van immateriële activa (kennis, relaties, reputatie) is groter geworden dan die van materiële activa (arbeid, kapitaal). Het aanwezige talent moet dan ook veel beter worden benut dan nu het geval is. Dat is de conclusie van jarenlang onderzoek van Lowell Bryan en Claudia Joyce, medewerkers van McKinsey & Company. In 'Talent aan zet' bieden ze organisaties handvatten voor de herinrichting van de organisatie om het denkvermogen te mobiliseren.
    achtergrond
    Strategisch management
    10 maart 2009
    Steven de Jong
    6-9 minuten leestijd
    Een motor van productiviteitsgroei. Ja, premier Balkenende legde als voorzitter van Het innovatieplatform de lat hoog. Anno 2009, zes jaar na de oprichting, is het 'comité van nationale redding' een stuk bescheidener.
    recensie
    Strategisch management
    4 maart 2009
    Ton Horrevorts
    3-4 minuten leestijd
    Het klinkt zo simpel en toch worstelt elke organisatie er mee: het opstellen van een strategie en deze vervolgens succesvol uitvoeren. Veel boeken zijn er al over dit centrale vraagstuk van management verschenen, maar het meest recente boek hierover maakt veel oudere boeken overbodig. Robert Kaplan en David Norton hebben met hun boek 'Van strategie naar uitvoering' de stand van zaken op dit gebied helder, uitvoerig en overzichtelijk op een rijtje gezet.
    recensie
    Organisatiekunde
    16 februari 2009
    Pierre Spaninks
    4-6 minuten leestijd
    Denken en handelen, op zo’n manier dat het de bedrijfsvoering van een organisatie verbetert en de resultaten versterkt. Zo definieert de Tilburgse hoogleraar Ton Wentink het vakgebied Business Performance Management in zijn gelijknamige boek over sturen op prestatie en resultaat. Taaie kost, maar het zou een vergissing zijn het daarom ongelezen te laten. Daarvoor is de inhoud te belangrijk.
    recensie
    Strategisch management
    13 februari 2009
    Rob van der Marck
    Het boek 'Branchmarking' van Rob Adams past in het brede spectrum van moderne marketingboeken. De traditionele marketing lijkt niet meer te werken richting de grillige consumenten en er zijn dus andere manieren nodig om een product of dienst aantrekkelijk te maken. In dit boek wordt het concept branchmarking behandeld, een manier om u te onderscheiden door over de grenzen van uw eigen branche te kijken. Het boek is een verzameling van losse voorbeelden, citaten en ideeën en daarin schuilt zowel de kracht als de zwakte. Het boek leest makkelijk weg en dat hoeft niet altijd van voren naar achteren. Maar omdat het teveel los zand is, kan het mij geen moment echt boeien.

    Populaire producten

      Personen

        Trefwoorden