OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Leiderschap
Hier vindt u artikelen rond boeken over leiderschapsstijlen en leidinggeven. Van Covey tot Kotter. Alles voor professionals die hun leiderschapsvaardigheden willen verbeteren.
Pagina 100 van 2.072 resultaten
nieuws
Algemeen management
2 juni 2006
Pierre Pieterse
1-2 minuten leestijd
Onlangs organiseerde Focus een seminar rond Jack Welch – voormalig topman van GE, en auteur van de boeken Waar het om gaat en natuurlijk Winnen. Uiteraard was het thema ‘winnen’, naar het gelijknamige boek van Welch. Voordat de grootmeester zelf aan het woord kwam, drukte Charles Groenhuijsen de microfoon onder de neus van een aantal Nederlandse topmannen. Een paar treffende citaten. ‘Winnen mag in Amerika, dat maakt de drive daar extra groot.’ (Piero Overmars, ABN AMRO). ‘Laten we ophouden met onze gedoetjes.’ (Gerlach Cerfontaine, Schiphol). ‘Nederland is dichtgeslibd met regels.’ (Ad Scheepbouwer, KPN). De boodschap is duidelijk: laten we een voorbeeld nemen aan de VS, en de koe bij de horens vatten. En, zo bleek tijdens de paneldiscussie, laten we vooral het voor ondernemers dodelijke klimaat veranderen: regelzucht, gebrek aan geld voor onderwijs, middelmatigheid, en kleingeestigheid. Zo wordt het nooit wat met Nederland! Op deze manier worden we door de concurrentie weggeblazen. Opmerkelijk genoeg zag Welch dat toch even anders. ‘Onder de oppervlakte en ondanks de klaarblijkelijke verlamming, zie ik grote veranderingen.’
recensie
Leiderschap
10 april 2006
Remko van der Honing
De naam Grimbert Rost van Tonningen klinkt u waarschijnlijk bekend in de oren. Rost van Tonningen is naast de 'zoon-van' de auteur van het boek 'Uitverkoren, maar niet bevlogen'. Volgens de flaptekst een kritische, maar ook constructieve analyse van Nederlands leiderschap.
De inhoudsopgave geeft direct een aardige indruk van het boek. Rost van Tonningen schenkt aandacht aan zijn eigen ontmoetingen met leiders, zijn historische erfenis, zijn opinie over het leiderschap in Nederland, en tot slot een blik op de toekomst. Deze delen van het boek worden hieronder nog kort toegelicht.
recensie
Leiderschap
22 maart 2006
Gérard Hendriks
Rudy Vandamme (1958) is psycholoog, filosoof en antropoloog. Hij heeft in België de School voor NLP en Coaching & Co opgericht, met de bedoeling NLP toepasselijk te maken voor het bedrijfsleven. De auteur is ervan overtuigd dat leren boeiend en plezant moet zijn. 'Handboek coachend leiderschap' is bestemd voor managers die zich afvragen hoe ze coaching binnen hun leiderschap kunnen integreren. Laten we eens kijken hoe boeiend en plezant dit handboek is.
recensie
Leiderschap
20 februari 2006
Michael Geerdink
7-10 minuten leestijd
In 1997 schreef René ten Bos het prachtige boek 'Strategisch denken, op zoek naar nieuwe helden'. Volgens Ten Bos is heeft heldendom te maken met het vermogen om tegen de verdrukking van de omstandigheden in een eigen context te scheppen. Het 'nee' kunnen zeggen tegen alles wat in de orde der dingen lijkt te liggen. In het boek van Gijs ten Kate wordt een held ten tonele gevoerd. Het gaat om de Russische maarschalk Machail Iljarionowitj Koetoezov (1745-1813).
recensie
Leiderschap
24 januari 2006
Jeroen Steggink
2-3 minuten leestijd
Leiderschap staat de laatste jaren volop in de belangstelling; over dit onderwerp zijn vele publicaties verschenen. Bas Blekkingh er uitstekend in geslaagd om een zinvol boek toe te voegen. U bent succesvol in uw werk, maar niet echt gelukkig? U heeft het idee dat iets uw verdere groei belemmert? Ga dan op zoek naar uw werkelijke ik - uw authenticiteit. Het boek 'Authentiek leiderschap' van Blekkingh helpt u een aantal stappen te zetten om bij uw diepste drijfveren te komen. Leidend daarbij is de vraag: wat wilt u feitelijk tot stand brengen? De basis voor authentiek leiderschap is de creatie, in plaats van angst als drijfveer voor het handelen.
recensie
Leiderschap
13 januari 2006
Remko van der Honing
3-4 minuten leestijd
Marcel Metze, Philips-kenner bij uitstek (vanwege zijn eerdere boeken 'Kortsluiting' en 'Let's make things better'), heeft een biografie geschreven over Anton Philips. Het is één van de tien biografieën uit een serie, die mogelijk is gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, waarin tien belangrijke Nederlandse persoonlijkheden uit de periode 1880 - 1960 zijn vereeuwigd.
recensie
Leiderschap
20 december 2005
Eric van Arendonk
2-3 minuten leestijd
Een consultant, dominee en hoofdredacteur zijn de auteurs van het boek 'Authentiek leiderschap'. Een verrassende combinatie van auteurs. Hun eerste zin op de achterzijde luidt: 'Leiders worden steeds minder beoordeeld op de positie die zij innemen en steeds meer op de persoon die zij zijn'. Dat spreekt mij direct aan. Deze zin had voor mij dan ook op de voorzijde mogen staan.
recensie
Leiderschap
17 november 2005
Eric van Arendonk
3-4 minuten leestijd
De titel 'Uit het harnas!' sprak mij direct aan. De eerste gedachte die bij mij opkwam was: weg van de gebaande paden, actie! Indien het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. Hoe worstel ik me uit allerlei regelgeving en kaders. Ik had het compleet mis, het boek gaat eigenlijk over jou. Hoe zit je zelf in elkaar en hoe reageer je op een ander.
recensie
Leiderschap
26 september 2005
Peter de Roode
2-3 minuten leestijd
In 'De leiderschapspil' wordt geïllustreerd dat instantoplossingen en zogenaamde quick fixes niet werken, hoe verleidelijk ze er ook worden gepresenteerd. Het boekje is een stevige knipoog naar het Amerikaanse businessmodel en lijkt te flirten met het meer behoudende Europese Rijnlandmodel. Door middel van een luchtige metafoor wordt het spanningsveld tussen korte en lange termijn goed weergegeven. Het werd tijd dat daar eens een toegankelijk boekje over verscheen.
recensie
Leiderschap
28 augustus 2005
Bertrand Weegenaar
Dit is mijn eerste kennismaking geweest met de sprekende Tom Peters. Geweldig. Passie, vaart, humor, realisme en vooral heel veel ideeen. Een stortvloed. Het luisteren naar deze man is een ervaring.
recensie
recensie
Leiderschap
23 juli 2005
Hans van der Loo
3-4 minuten leestijd
'De 8ste eigenschap' van Stephen Covey is een controversieel boek, zo blijkt alleen al uit de zeer uiteenlopende reacties van lezers. Waar sommigen het als een briljante synthese van zijn denken beschouwen, zien anderen het hooguit als een soort 'best of'-compilatie van eerder werk. Waar sommigen spreken van een boek 'packed with knowledge', doen anderen de inhoud af als onsamenhangende flauwekul.
recensie
Leiderschap
15 juli 2005
Peter de Roode
3-4 minuten leestijd
Robert Quinn zet de ingezette lijn van zijn meesterwerken 'Diepgaande verandering' en 'Verander de wereld' voort en komt nu met een vervolg dat een als praktisch boek bedoeld is. Ervaringen van mensen die een diepgaande verandering hebben doorgemaakt worden beschreven.
interview
Leiderschap
13 juni 2005
Annegreet van Bergen
9-13 minuten leestijd
Congresbezoek heeft veel weg van de traditionele kerkgang. Net als kerken zijn congreszalen van de boze buitenwereld afgesloten. Je zit er tijdelijk in een isolement, weg uit de hectiek van alledag.
recensie
Leiderschap
12 juni 2005
Peter de Roode
'Verse vis!' is een verhaal waarin de lezer de schrijfstijl van Blanchard herkent. Dat is niet onlogisch want de auteur is partner bij de Blanchard Company. Zoals vaker met dit soort boeken geldt: de een verafschuwt ze omdat er geen theoretische onderbouwing in zou staan en het gebaseerd is op een flinterdun verhaal. Terwijl de ander juist de mogelijkheden ziet die het boek voor de eigen organisatie kan betekenen, zoals bij voorbeeld het helder over het voetlicht kunnen brengen van een duidelijke boodschap.
Desondanks zal menig lezer na het lezen van dit boek een gevoel kunnen overhouden dat 'Verse vis!' 'erg Amerikaans' en 'ietwat overdreven' is. Wie daar mee kan leven kan dit boek als inspiratiebron gebruiken voor het opdoen van ideeën met betrekking tot het vasthouden van veranderingen.
recensie
Leiderschap
24 mei 2005
Remko van der Honing
2-3 minuten leestijd
Na 15 jaar heeft Stephen Covey een vervolg geschreven op zijn everseller 'De zeven eigenschappen van effectief leiderschap'. Er blijkt nog een achtste eigenschap te bestaan, de innerlijke stem. Deze achtste is niet een 'vergeten eigenschap', maar een overkoepelende, extra eigenschap.
recensie
Leiderschap
5 april 2005
Harold Janssen
5-7 minuten leestijd
Een maestro over de maestro. McKinsey-frimant, lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, hoogleraar en minister van VROM Pieter Winsemius schrijft over voetballer van de eeuw, topcoach, technisch directeur, commentator en gevraagd en ongevraagd adviseur Johan Cruijff.
recensie
Leiderschap
16 maart 2005
David de Vriend
3-4 minuten leestijd
Na 'De 7 eigenschappen van effectief leiderschap' presenteert Steven Covey nu zijn achtste 'eigenschap' in zijn boek: 'De 8ste eigenschap. Van effectiviteit naar inspiratie'. Hierin beschrijft hij hoe, in een informatietijdperk waarin de 'kenniswerker' centraal staat, mensen volgens hun volledige potentie (hun 'inner voice') kunnen leven en werken en anderen kunnen inspireren om hetzelfde te doen.
recensie
Leiderschap
16 maart 2005
David de Vriend
3-4 minuten leestijd
Na 'The 7 Habits of Highly Effective People' presenteert Steven Covey nu zijn achtste 'habit' in zijn boek: 'The 8th Habit: from Effectiveness to Greatness'. Hierin beschrijft hij hoe, in een informatietijdperk waarin de 'kenniswerker' centraal staat, mensen volgens hun volledige potentie (hun 'inner voice') kunnen leven en werken en anderen kunnen inspireren om hetzelfde te doen.
recensie
Leiderschap
16 maart 2005
David de Vriend
3-4 minuten leestijd
Na 'The 7 Habits of Highly Effective People' presenteert Steven Covey nu zijn achtste 'habit' in zijn boek: 'The 8th Habit: from Effectiveness to Greatness'.