OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 14 van 322 resultaten
recensie
Algemeen management
22 november 2007
Pierre Pieterse
1-2 minuten leestijd
In zijn boek Help! We worden overgenomen legt NRC-journalist Jeroen Wester uit hoe de zogenaamde ‘moderne investeerders’ (de ‘sprinkhanen’ dus in tegenstelling tot de fatsoenlijke participatie- en investeringsmaatschappijen) te werk gaan. Onwaarschijnlijk simpel: ze kopen een bedrijf en dat bedrijf leent vervolgens een bedrag en stort dat op de rekening van de investeerder. Het rendement wordt verkregen door verkoop van onderdelen, opgedrongen nieuwe leningen tegen een bepaald niet marktconforme rente met lange looptijd, en ten slotte met de verkoop van de resten.
nieuws
Personeelsmanagement
16 november 2007
Pierre Pieterse
1-2 minuten leestijd
UWV heeft, na een succesvolle pilot in 2006, 900.000 euro uitgetrokken om sollicitatiebrieven te laten schrijven door een brievenschrijfbureau. De brieven zijn bedoeld voor werkzoekenden die zijn ingeschreven bij werk.nl.
nieuws
Economie
9 november 2007
Pierre Pieterse
1-2 minuten leestijd
Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) trekt een beklemmende conclusie in haar jaarlijkse World Energy Outlook. Een alsmaar toenemende honger naar energie maakt dat de wereld afstevent op een onzekere toekomst. Januari 2007 lag de olieprijs nog op $50, terwijl momenteel een vat ruwe olie bijna $100 kost. Met name China en India dragen een flinke steen aan bij aan deze toename. In een aantal landen (waaronder China) wordt de prijs van olie bovendien kunstmatig laag gehouden. Dit najaar werden de rijen voor benzinestations in China echter zo lang, dat 1 november de brandstofprijzen met 8% werden verhoogd.
recensie
Economie
19 oktober 2007
Pierre Pieterse
2-3 minuten leestijd
In haar nieuwe boek De shockdoctrine zet Naomi Klein, bekend van de antiglobaliseringsbijbel No Logo, uiteen hoe de steeds grotere dominantie van het vrijemarktdenken in de wereld direct resultaat is van een strategie die is gebaseerd op geweld. Het laat zich lezen als een J’Accuse aan het adres van Milton Friedman.
nieuws
Algemeen management
5 oktober 2007
Pierre Pieterse
1-2 minuten leestijd
Duurzaam is in, en het boek dat hard op weg is om de ‘duurzaamheid-Bijbel’ te worden, is Cradle to Cradle van chemicus Michael Braungart en de ‘groene’ architect William McDonough. Een Bijbel met alle kenmerken van een kwaliteitshandboek zoals ze dat bij Boeing gebruiken, want C2C betekent dat de hele economie opnieuw ontworpen moet worden: alles wat we produceren moet onderdeel zijn van een cyclus waarin grondstoffen als voedsel dienen voor de ecologie, of eindeloos hergebruikt kunnen worden in de industriële wereld. ‘Upcyclen’ noemen ze dat. Een leuke bijkomstigheid is dat binnen een C2C systeem iedereen zo overvloedig en verkwistend kan leven als hij zelf wil, zolang dat gebeurt op een manier die de natuur niet schaadt maar voedt.
recensie
Organisatiekunde
3 september 2007
Pierre Pieterse
2-3 minuten leestijd
Het uitvoerige keuzemenu waar elke beller onvermijdelijk doorheen moet alvorens iemand van vlees en bloed aan de lijn te krijgen, wordt gepresenteerd als een kunststukje in service en efficiency. En dat is het ook, alleen niet voor de beller maar voor de organisatie erachter. Op listige wijze wordt de beller namelijk in het logistieke proces van die organisatie getrokken. Joep Schrijvers noemt dat ‘tomtomisering’. Hij bedoelt daarmee dat alles en iedereen ondergeschikt wordt gemaakt aan een neo-logistieke orde. Het systeem is leidend, en de mens wordt gedegradeerd tot onbetekenend radertje in een wereldomvattend logistiek imperium. In een nieuwe aflevering van Management Topics gaat Joep Schrijvers in op onze doorgeschoten organisatiemaatschappij. Kortom: over de andere kant van organiseren.
achtergrond
Strategisch management
21 augustus 2007
Pierre Pieterse
3-4 minuten leestijd
In boeken waar de link wordt gelegd tussen militaire strategie en bedrijfsstrategie is altijd een prominente plaats gereserveerd voor Sun Tzu en vooral Von Clausewitz. Dat levert vaak nogal geforceerde vergelijkingen, links en extrapolaties op, omdat juist deze twee boeken als het ware geketend zitten aan de tijd waarin ze zijn geschreven. Alsof je ‘Reis naar de maan’ van Jules Verne gaat gebruiken om de ontwikkelingen in de ruimtevaart te verklaren en te voorspellen (lees hier een eerder artikel over de link tussen militaire en bedrijfsstrategie).
recensie
Algemeen management
6 augustus 2007
Pierre Pieterse
2-3 minuten leestijd
‘Zakenbank Morgan Stanley voorspelt een correctie op de aandelenbeurzen’ lezen we op nu.nl. Ditmaal is de stijgende rente in de VS de boosdoener. Plus nog wat oorzaken (of zijn het gevolgen) die vermoedelijk alleen bij een expert herkenning oproepen: bulls, inflatie-light, greenback, Peak Oil, subprime-ellende, enzovoort. Wat de leek wel begrijpt uit dit stuk, is dat de lucht binnenkort uit de ballon gaat worden gedrukt. En dat kan dan weer het sein zijn voor de kudde amateurbeleggers om massaal te gaan dumpen. Doen? Of niet doen? Omdat de kans bestaat dat er eerst nog wat lucht ingepompt wordt.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
5 augustus 2007
Pierre Pieterse
2-3 minuten leestijd
Paard d4 slaat e6. Dame d8 naar a5. B2-b4. Dame a5-a4. Loper e4-c2. U begrijpt dat het hier om het leven gaat, en niet om een bordspel. Kennelijk was er eerst schaken waaruit bij wijze van ingenieuze variant het leven is ontstaan. Als hartstochtelijk schaker kun je het daar natuurlijk alleen maar mee eens zijn, zolang je dat idee maar binnen de 64 velden houdt. Niet al te moeilijk, want dat beperkte aantal velden biedt ruim voldoende mogelijkheden om je uit te leven. Niet voor Garry Kasparov. ’s Werelds beste schaker (na Bobby Fischer, maar dat is vanuit strikt melancholisch perspectief geredeneerd) verlaat met zijn boek ‘Waarom het leven op schaken lijkt’ de toernooizaal en creëert daarmee meteen een nieuwe arena.
achtergrond
Economie
16 juli 2007
Pierre Pieterse
3-4 minuten leestijd
Op de website Slow Management staat een aardige column/analyse van journaliste Annegreet van Bergen rond de huidige discussies over de versoepeling van het ontslagrecht. Die discussie lijkt vooral over geld te gaan, maar volgens Willemijn Roozendaal (promovenda en docente arbeidsrecht en sociale zekerheid aan de Radboud Universiteit te Nijmegen) haalt de voorgestelde versoepeling het arbeidsrecht volledig onderuit.
nieuws
Organisatiekunde
29 juni 2007
Pierre Pieterse
2-3 minuten leestijd
Beloningen, reorganisaties en strategieveranderingen als middel om een organisatie te verbeteren worden zwaar overschat. Dat stelt André de Waal, verbonden aan het Center for Organizational Performance en auteur van talrijke boeken en artikelen over prestatiemanagement, waaronder het toonaangevende Strategic Performance Management, op basis zijn grootschalige onderzoek naar het fenomeen ‘High Performance Organizations’.
nieuws
Marketing
23 mei 2007
Pierre Pieterse
2-3 minuten leestijd
Zo rumoerig als het is rond het onvermijdelijke verdwijnen van de Hollandse ‘couleur locale’ uit ABN AMRO, zo stil is het rond het verdwijnen van Hollands Glorie pur sang: de Postbank. Ook hier lijkt rationalisatie de drijfveer, al weten Fokke & Sukke anders: ‘De enige manier om onder het contract met Jan Mulder uit te komen.’ Maar de vraag is actueel of hier niet een hele klantengroep wordt ‘weggerationaliseerd’. Wat moet een doorsnee Postbank-klant met de hoogwaardige financiële diensten van ING?
recensie
Algemeen management
16 mei 2007
Pierre Pieterse
2-3 minuten leestijd
Zojuist is in de audioreeks Management Topics de aflevering Rijnlanders versus Angelsaksen verschenen met de intrigerende ondertitel ‘Ever the twain shall meet’. Deze aflevering van de hand van Jaap-Jan Brouwer (onder andere auteur van het boek Angelsaksen versus Rijnlanders dat hij samen met Piet Moerman schreef) is een essay in de beste Rijnlandse traditie geworden.
recensie
Personeelsmanagement
19 april 2007
Pierre Pieterse
2-3 minuten leestijd
R. Meredith Belbin is dé auteur op het gebied van werken in teams. Voor menigeen is Belbin synoniem met teamrollen en werken in teams. De teamrollen van Belbin wordt dan ook in menig organisatie toegepast. In Managementteams wordt de theorie en toepassing van teamrollen toegelicht. De inhoud in het kortDe boodschap die het boek wil overbrengen is dat de juiste combinatie van mensen van essentieel belang is voor het goed functioneren van een managementteam. Het zoeken naar deze combinatie van mensen noemt Belbin teamrolmanagement.
recensie
Marketing
26 maart 2007
Pierre Pieterse
4-5 minuten leestijd
Al voordat dit boek was verschenen werd ik gegrepen door de uitdagende titel van dit boek en dan vooral de ondertitel: Zou u ons bedrijf aanbevelen? Vele managers zullen deze vraag niet durven stellen aan hun klanten uit angst een vernietigend antwoord te krijgen. Als medewerker van Managementboek.nl ben ik ongeveer de laatste die als objectieve recensent kan worden aangemerkt. Ik verzoek de lezer dan ook nadrukkelijk deze speedreview te lezen als een verslag van hoe ik namens Managementboek.nl het lezen van dit boek heb beleefd. Ik begin deze speedreview met een citaat dat ik aantrof op bladzijde 153. "Er zit iets ironisch in de geweldige populariteit van het mooie boek van Jim Collins, Good to Great. In gedachten zie je ceo's overal ter wereld laat opblijven om uit te zoeken hoe hun eigen bedrijf de grote sprong kan maken. Ondertussen zouden de klanten het al fantastisch vinden als deze bedrijven zouden opschuiven van rampzalig naar niet al te slecht." Van mij had dit ook de eerste alinea van het boek mogen zijn, want op nette wijze legt Reichheld volgens mij de vinger op een zere plek bij zeer veel bedrijven: de klantgerichtheid laat ernstig te wensen over. Uit eigen ervaring kan ik daar overigens aan toevoegen dat boeken over dit thema in het algemeen niet doordringen tot de toplijsten van Managementboek.nl. Met als positieve uitzondering de boeken van Jos Burgers trouwens.
recensie
Algemeen management
7 maart 2007
Pierre Pieterse
Overal lezen we dat de wereld om ons heen verandert. De wereld is plat geworden, aldus Thomas Friedman. Samenwerken heeft een geheel andere betekenis gekregen, aldus de auteurs van Wikinomics. Daniel Pink gaat in zijn boek A whole new mind nog een stapje verder. We gaan in de toekomst meer de rechterhelft van onze hersenen gebruiken, meent hij. De logische, lineaire vermogens die we in het 'Informatietijdperk' nodig hadden, worden vervangen door empatische, creatieve vermogens in wat hij het 'Conceptuele tijdperk' noemt. Slecht nieuws dus voor eenieder die zich heeft omgeschoold tot programmeur of net z'n MBA heeft gehaald: in de toekomst is er namelijk juist behoefte aan artiesten, ontwerpers, verhalenvertellers, die gebruik maken van de rechterhersenhelft.
nieuws
Leiderschap
5 maart 2007
Pierre Pieterse
Volgens John Kotter gaat goed leiderschap veel meer over passie en emotie dan over informatie en ratio. Zijn boeken Leiderschap bij verandering en Het hart van de verandering zijn hiervan het tastbare bewijs. Nieuw is dat Kotter heeft ontdekt dat manier waarop mensen leren veel meer met gevoel te maken heeft dan met denken. “Verrassende, boeiende en vooral visuele ervaringen beïnvloeden ons gedrag sterker dan informatie die op logische wijze wordt verzameld, geanalyseerd en gepresenteerd,” aldus Kotter op een door Focus Conferences georganiseerd seminar. Daarom heeft hij zijn beroemde acht-stappenplan voor organisatieverandering nu verpakt in de parabel Onze ijsberg smelt!. Het verhaal van een kolonie aan tradities verknochte pinguïns die zich ‘omschoolt’ tot flexibele, enthousiaste nomaden.
achtergrond
Verandermanagement
8 februari 2007
Pierre Pieterse
1-2 minuten leestijd
Groter is beter en vooral effectiever. Synergie heet dat dan. 1 + 1 = 3. Wiskundig is deze formule al bijna onmogelijk te verdedigen, maar het wordt steeds duidelijker dat ook in de bestuurspraktijk deze onzinnige logica niet opgaat. Groter is complexer en vooral onbestuurbaar. De vermeende pot met synergetisch goud blijkt een uitdijende managementlaag zonder werkelijk toegevoegde waarde, en een laag die mensen elke lust tot presteren ontneemt, en daarmee de productiviteit van de organisatie dubbel onder druk zet. 1 + 1 is geen drie, je mag heel blij zijn als het gewoon 2 is. Deze wiskundige logica wordt door durfkapitalisten tegenwoordig keer op keer en op hardhandige wijze bewezen. Zij ontmantelen stelselmatig grote concerns door de losse onderdelen voor grof geld te verkopen. Omdat de som der delen meer is dan het geheel, is voor hen, bijna paradoxaal, 1 + 1 wel 3!
recensie
Marketing
5 februari 2007
Pierre Pieterse
3-4 minuten leestijd
Massamarketing is een begrip dat je nog zelden aantreft in de moderne marketingliteratuur. Tegenwoordig draait alles om relatiemanagement, laterale marketing, customer value, added value, internetmarketing, of experience. Andere tijden, andere benaderingen. Natuurlijk zijn de tijden veranderd, dat wil zeggen: maatschappelijke ontwikkelingen vereisen soms een meer genuanceerde en meer verfijnde marktbenadering. Met de nadruk op soms. Dus soms ook gewoon niet. Net zoals wielen bij auto’s nog altijd een sine qua non zijn, al wil men doen geloven dat het de verfijnde techniek is die het vehikel laat rijden.
nieuws
Algemeen management
2 februari 2007
Pierre Pieterse
1-2 minuten leestijd
Joseph Stiglitz (Perverse globalisering en Eerlijke Globalisering) en Thomas Friedman (De aarde is plat) worden vaak in een adem genoemd. Tenminste, als het over mondialisering gaat. Maar waar Friedman mondialisering ziet als een zegen op mondiaal niveau, daar plaatst Stiglitz serieuze vraagtekens. Volgens hem kent mondialisering veel te veel verliezers, en dat kan ertoe leiden dat de wal het schip gaat keren. ”Wie wil dat de mondialisering doorzet, moet zorgen voor minder verliezers.”