OnlineMagazine

Platform voor business professionals

Zoek in het Online Magazine

Gevonden artikelen

    Filteren 1

    Filter de resultaten

    Actieve filters 1

    10998

    Rubriek

    Toon meer

    Online Magazine

    Toon resultaten

    Artikelen in het Online Magazine

    Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
    Pagina 5 van 436 resultaten
    interview
    Personeelsmanagement
    10 augustus 2021
    Bert Peene
    8-11 minuten leestijd
    Reorganiseren kun je leren, luidt de titel van Heddema’s boek op geruststellende toon. Mits je kiest voor de modelaanpak die hij daarin beschrijft. Een aanpak waarin de mens centraal staat, want reorganiseren is mensenwerk en dat wordt nog wel eens vergeten. Maar wat heeft de lezer aan die thumbs up als de auteur halverwege doodleuk opmerkt dat een reorganisatie meestal onvoldoende soelaas biedt en de oplossing van het echte probleem niet dichterbij brengt? Reden genoeg voor een interview over een ingreep die in veel gevallen een doel op zich lijkt te zijn geworden maar feitelijk onnodig is.
    recensie
    Leiderschap
    23 juli 2021
    Bert Peene
    5-6 minuten leestijd
    Hoe maak je van een stel competente mensen een competent team? Die vraag stimuleerde Jobbeke de Jong tot een boek waarin het richten van energie de sleutel tot optimale teameffectiviteit blijkt te zijn: Competente mensen incompetente teams. Een boek ook waarin interventionisten de hoofdrol spelen en iedere vorm van samenwerking een ‘taaksysteem’ wordt genoemd. Behoorlijk abstracte kost? Dat blijkt uiteindelijk best mee te vallen.
    recensie
    Personeelsmanagement
    2 juli 2021
    Bert Peene
    3-4 minuten leestijd
    Succesvol reorganiseren mag zonder twijfel tot de taaie vraagstukken worden gerekend. Niet voor niets mislukken de meeste reorganisaties. Volgens Rein Heddema kan dat echter anders, mits het stappenplan gevolgd wordt dat hij in Reorganiseren kun je leren beschrijft. Reorganiseren kun je niet alleen leren, je kunt er bovendien van uitgaan dat zijn modelaanpak succes garandeert.
    recensie
    Algemeen management
    1 juni 2021
    Bert Peene
    4-5 minuten leestijd
    Er is iets grondig mis met de managementindustrie. Boeken, opleidingen, trainingen en seminars, allemaal lijden ze aan hetzelfde euvel: ze wekken de illusie van maakbaarheid. Theorieën en modellen zijn ontwikkeld vanuit het idee dat de toekomst voorspeld en dus beheerst kan worden.
    interview
    Algemeen management
    14 mei 2021
    Bert Peene
    8-11 minuten leestijd
    Eigenaarschap is een populair thema in trainingen, opleidingen en seminars voor leidinggevenden, met name in het middenkader. Want vooral daar zijn de gevolgen voelbaar van een cultuur die gekenmerkt wordt door doen-wat-je-moet-doen-en-niet-meer. Tips en trucs om zo’n cultuur om te buigen zijn er genoeg, maar de belangrijkste les is toch wel dat eigenaarschap een andere manier van leidinggeven vergt.
    interview
    Advisering
    10 mei 2021
    Bert Peene
    8-12 minuten leestijd
    Politieman Leen Schaap begon vijf jaar geleden als interim bestuurder bij de Amsterdamse brandweer. In zijn boek Brand in Amsterdam maakt hij de balans op over zijn tijd bij een verwaarloosde organisatie. Met zijn boek wil hij vooral overheidsinstellingen in het algemeen een spiegel voorhouden. Joost Kampen, auteur van verschillende boeken over Verwaarloosde organisaties, schuift aan bij ons gesprek met Leen Schaap.
    interview
    Algemeen management
    30 april 2021
    Bert Peene
    7-10 minuten leestijd
    Een deel van de managementliteratuur is toe aan een grondige herziening, zeker als het over teams en teamwerk gaat. Want daarover worden heel wat zaken verkondigd die de toets der kritiek niet kunnen doorstaan. Dat is een van de belangrijkste conclusies in Karin Derksens boek Goed teamwerk. Ze zet daarin de puntjes op de wetenschappelijke i zonder dat dit ten koste gaat van de praktische bruikbaarheid van haar inzichten.
    recensie
    Algemeen management
    29 april 2021
    Bert Peene
    3-4 minuten leestijd
    Alle aandacht voor effectief leiderschap ten spijt, wil het nog maar niet vlotten met het creëren van eigenaarschap in organisaties. Niet meer dan 12 procent van de Nederlandse werknemers blijkt ‘engaged’, 13 procent  is zelfs ‘actively disengaged’, en de rest bungelt daar tussenin. Toegegeven: de cijfers, afkomstig van het Amerikaanse onderzoeks- en adviesbureau Gallup, zijn inmiddels een kleine vijf jaar oud, maar in de praktijk blijkt de situatie nog niet echt te zijn verbeterd. Eigenaarschap is nog steeds ‘een dingetje’.
    interview
    Organisatiekunde
    26 april 2021
    Bert Peene
    5-7 minuten leestijd
    Cultuur is veel minder ongrijpbaar dan mensen vaak denken. Dat is de belangrijkste boodschap die Marcella Bremer al heel wat jaren verkondigt; zowel binnen als buiten Nederland. Het Concurrerende Waarden Model (OCAI) is haar houvast. Het maakt het mogelijk cultuur concreet te maken en te ontwikkelen. Gewoon door te doen.
    recensie
    Algemeen management
    19 april 2021
    Bert Peene
    5-7 minuten leestijd
    Een team is nog geen team omdat er van ‘teams’ sprake is. Dat is een van de vele waarschuwingen die Karin Derksen geeft in haar boek Goed teamwerk. Dat werken in teams een belangrijke toegevoegde waarde kan hebben, lijdt geen twijfel, maar voor echt of goed teamwerk is meer nodig. Meer dan de praktijk rechtvaardigt, meer ook dan wat de literatuur ons leert.
    recensie
    Organisatiekunde
    24 maart 2021
    Bert Peene
    3-4 minuten leestijd
    Cultuur is ongrijpbaar. Daarover zijn de meeste mensen (die het kunnen weten) wel eens. Cultuur ontstaat vanzelf en ‘zit (volgens Danielle Braun – BP) als het ware tussen mensen in’. Cultuur veranderen is dan ook een hele uitdaging, die maar zelden de gewenste resultaten oplevert. Maar daar is Marcella Bremer het niet mee eens. ‘Cultuur kun je best beïnvloeden’, schrijft ze in Cultuur doe je zelf!, ‘als je maar eenmaal weet hoe.’
    interview
    Algemeen management
    18 maart 2021
    Bert Peene
    8-12 minuten leestijd
    Een goede brandweer voor de stad Amsterdam: met die ambitie begon politieman Leen Schaap vijf jaar geleden aan een uitdagende interim-klus. Al snel bleek echter dat intern de opvattingen over nut en noodzaak nogal uiteenliepen. In Brand in Amsterdam doet hij uitvoerig verslag.
    interview
    Algemeen management
    9 maart 2021
    Bert Peene
    7-9 minuten leestijd
    De literatuur over appreciative inquiry groei langzaam maar gestaag. Daarbij wisselen theorie en praktijk elkaar vaak per publicatie af. In Veranderen met Appreciative Inquiry brengen AI-deskundigen Robbert Masselink en zijn collega-auteurs beide benaderingen samen in een doe-boek met een hoog bruikbaarheidsgehalte dat tegelijkertijd steunt op een stevig theoretisch fundament.
    recensie
    Algemeen management
    25 februari 2021
    Bert Peene
    3-5 minuten leestijd
    Een burning platform, een sense of urgency of overlevingsangst creëren: de veranderkunde lijkt geen discipline voor mensen met een optimistische levenshouding te zijn. Het idee is steeds hetzelfde: je krijgt medewerkers alleen in beweging als je duidelijk weet te maken dat het echt vijf voor twaalf is. Want verandering zorgt voor neurologische chaos en die willen we koste wat het kost vermijden. Hoeft niet, zeggen sommige deskundigen; als je de noodzaak van verandering maar goed uitlegt. Wishful thinking, riposteren anderen. Wel eens van cognitieve dissonantie gehoord? Onze neocortex is een kanjer in het recht lullen wat feitelijk krom is. Hoe het ook zij: veranderen gaat altijd van ‘au’!
    interview
    Persoonlijke effectiviteit
    27 januari 2021
    Bert Peene
    8-11 minuten leestijd
    Het ontbreken van Authentiek zelfvertrouwen is voor veel kenniswerkers een barrière bij het realiseren van hun volledige potentieel. Zelf belangrijke beslissingen nemen lijkt misschien professioneel uitdagend, maar in werkelijkheid blijkt die verantwoordelijkheid vaak verlammend te werken. De oplossing: creëer voldoende emotionele fitheid. Daarover gaat Authentiek zelfvertrouwen dat Jacqueline Brassey samen met Nick van Dam en Arjen van Witteloostuijn schreef.
    recensie
    Persoonlijke effectiviteit
    26 januari 2021
    Bert Peene
    4-5 minuten leestijd
    Wat heeft een professional nodig om de beste versie van zichzelf te kunnen worden? Die vraag staat centraal in Authentiek zelfvertrouwen, een bijzonder boek waarin de auteurs een onderwerp aansnijden dat nog maar weinig aandacht krijgt, terwijl het een essentiële schakel is in het intermenselijk verkeer. Wie geen zelfvertrouwen heeft, vertrouwt namelijk ook een ander niet. De zoektocht naar een passend antwoord leverde diverse prikkelende inzichten op, bijvoorbeeld dat vertrouwen in jezelf een overgave aan het onzekere vergt.
    interview
    Coaching en trainen
    20 januari 2021
    Bert Peene
    5-8 minuten leestijd
    Professioneel reflecteren is een complex en tijdrovend proces, maar de investering loont de moeite. Professioneler functioneren, contrastrijker waarnemen en slimmer leren. Kortom, alles waarop een professionele attitude is gericht. Maar wat is professioneel reflecteren precies en wat doet een professional als hij reflecteert?
    interview
    Ondernemen
    18 januari 2021
    Bert Peene
    6-9 minuten leestijd
    Te veel managementboeken eindigen op het moment dat het interessant wordt: als de theorie vertaald moet worden naar de praktische toepassing. Dat is althans de ervaring van Jurgen Ingels, ondernemer en durfkapitalist, een man ook met een karrenvracht aan ervaring. Daarom besloot hij zelf maar zo’n praktisch boek te schrijven. In de vorm van 50 lessen voor ondernemers waarin hij aan de hand van persoonlijke anekdotes zijn ervaringen met de lezers deelt.
    recensie
    Coaching en trainen
    5 januari 2021
    Bert Peene
    3-4 minuten leestijd
    Professionals nemen dagelijks de tijd om de keuzes die ze gemaakt hebben, kritisch te zoeken. Die overtuiging ligt aan de basis van Professioneel Reflecteren (‘Werkervaringen omzetten in beter handelen’).
    recensie
    Ondernemen
    2 december 2020
    Bert Peene
    3-4 minuten leestijd
    Ondernemerschap betekent kansen zien en benutten en zo waarde creëren voor jezelf en voor anderen. Ondernemerschap kan niet zonder ondernemendheid. Als je niet ondernemend bent, wordt ondernemerschap knap lastig. Ondernemendheid kun je niet leren, een goede ondernemer worden wel. Dat is een van de belangrijkste conclusies uit de lessen die Jurgen Ingels verzamelde voor zijn boek 50 lessen voor ondernemers.

    Populaire producten

      Personen

        Trefwoorden