OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 3 van 436 resultaten
recensie
Communicatie en media
28 december 2022
Bert Peene
3-4 minuten leestijd
Crisismanagement en crisiscommunicatie gaan hand in hand. Sterker: de manier waarop je tijdens een crisis communiceert, is bepalend voor het verloop ervan. Tot die conclusie komt Eveline De Ridder op basis van haar ervaring als adviseur in ‘moeilijke’ situaties. Als er sprake is van uitslaande brand. Toch ligt daar niet de focus van haar boek, maar juist bij de ‘smeulende vuurtjes’. Die kunnen uitgroeien tot een reputatieramp en daarop kun je maar beter voorbereid zijn.
Interview
Communicatie en media
2 november 2022
Bert Peene
8-12 minuten leestijd
In crisiscommunicatie gaat het om de knikkers, over de ‘license to operate’ van een bedrijf. Crisiscommunicatie wil zeggen: bedrijven begeleiden en hun directie letterlijk door de storm begeleiden. Of beter: zorgen dat die storm er niet komt. Eveline De Ridder schreef er een boek over: ‘Communiceren als het (nog niet) brandt’ . Ze wil daarmee vooral het crisisbewustzijn bij bedrijven verhogen.
interview
Verandermanagement
21 oktober 2022
Bert Peene
6-9 minuten leestijd
Met haar boek Verborgen Verbanden doet Margreet Oostenbrink onder meer een appèl op leiders om dingen binnen organisaties wezenlijk te veranderen. Daarbij is systeemdenken onontbeerlijk. Oostenbrink: ‘Zie je een zwakte in je organisatie, ga er dan maar vanuit dat andere aspecten ook aangetast zijn.’
recensie
Verandermanagement
13 oktober 2022
Bert Peene
4-5 minuten leestijd
Wat kun je doen als er dingen gebeuren die je niet kunt beïnvloeden? Die vraag staat centraal in ‘Verborgen verbanden’, een boek over systeemdenken. Wil je dingen anders doen in een organisatie, begrijp dan waar systemen blokkades opwerpen. Daarvoor moet je anders leren kijken en dat is wat Margreet Oostenbrink haar lezers wil leren: systemisch kijken.
recensie
Non-profit
23 september 2022
Bert Peene
4-6 minuten leestijd
De overheid moet in haar handelen de mens weer vooropstellen. Daartoe moet de publieke professional doorgroeien van ‘waakzame wachter van de procespolitie’ naar ‘social service designer’. Dat is de kern van een boek over hoe een ontwerpende manier van kijken, denken en werken de menselijke maat terug kan brengen in de publieke sector. Dat wil zeggen: beleid, interventies en diensten ontwerpen die voor iedereen werken.
recensie
Organisatiekunde
22 september 2022
Bert Peene
3-4 minuten leestijd
Organisaties functioneren het best alles alle organisatieonderdelen effectief samenwerken om het gemeenschappelijk doel te bereiken. De praktijk is vaak anders. Belangentegenstellingen zorgen ervoor dat iedereen met zijn eigen doelen bezig is. ‘Misalignment’ heet dat, en de kosten ervan zijn enorm. Dat kan beter, zo blijkt uit ‘De alignmentpuzzel’, dat een antwoord belooft op twee vragen: waarom werkt iedereen langs elkaar heen en wat kun je eraan doen?
Interview
Non-profit
14 september 2022
Bert Peene
7-10 minuten leestijd
Publieke organisaties blijven steeds vaker het antwoord schuldig op de vraagstukken die onze tijd en samenleving kenmerken. Het gevolg is een mismatch tussen wat mensen nodig hebben en wat deze organisaties kunnen bieden. De menselijke maat is zoek. Het kan ook anders en daarin speelt de publieke professional een cruciale rol. Daarvoor is het echter belangrijk dat deze anders leert kijken, denken en werken.
interview
Organisatiekunde
1 september 2022
Bert Peene
7-10 minuten leestijd
Gebrekkige afstemming tussen mensen en afdelingen kost bedrijven veel geld. Door kunstmatige belangentegenstellingen is iedereen met zijn eigen doelen bezig en worden gezamenlijke doelen niet gehaald. De oplossing: zet processen centraal en probeer binnen die processen zoveel mogelijk schakels samen te voegen. Met Hans Veltman, een van de auteurs van De alignmentpuzzel gingen we op zoek naar de oorzaken van misalignment.
Interview
Strategisch management
27 juli 2022
Bert Peene
4-5 minuten leestijd
Succesvol eventbeleid speelt een belangrijke rol in het behalen van strategische organisatiedoelen. Dat is de kern van ‘Handboek Strategische Eventmarketing’. Een van de voorwaarden om die ontwikkeling daadwerkelijk te laten plaatsvinden is het upgraden van de eventprofessional: die moet veel meer dan nu het geval is een sparringpartner van de directie worden. Kruitwagens handboek levert meer dan voldoende inzichten om die ontwikkeling mogelijk te maken.
recensie
Strategisch management
21 juli 2022
Bert Peene
3-5 minuten leestijd
Een evenement is een bijzonder krachtig communicatiemiddel om beleving en emotie aan een boodschap toe te voegen en om die van het hoofd naar het hart van de ontvanger te brengen. Evenementen vormen daarom een uniek onderdeel van de marketingmix. Dat is de centrale gedachte van ‘Handboek Strategische Eventmarketing’, een naslagwerk voor iedere eventprofessional, waarin alle relevante aspecten van eventmarketing aan bod komen.
recensie
Marketing
19 juli 2022
Bert Peene
4-5 minuten leestijd
Een merk bouw je voor en met mensen. Die overtuiging vormt de basis voor een magnum opus dat zijn oorsprong vindt in het gedachtegoed van de Amerikaanse hoogleraar Kevin Lane Keller en dat sinds de eerste verschijning in 2010 uitgroeide tot de standaard onder strategisch merkenmanagement in Nederland.
Interview
Marketing
12 juli 2022
Bert Peene
8-11 minuten leestijd
‘Strategisch merkenmanagement’ van Erik Schoppen en Ruud Heijenga is in de loop der jaren uitgegroeid tot hét standaardwerk binnen het vakgebied. Met de verschijning van de vijfde editie brengen ze het weer helemaal bij de tijd. Een gesprek over merken in een VUCA-wereld, hoe merken kunnen bijdragen aan een betere wereld, en wat er nog meer is gewijzigd in de nieuwe editie.
interview
Organisatiekunde
20 juni 2022
Bert Peene
7-9 minuten leestijd
In het voorwoord van ‘Rolswitch’ beschrijft Dees van Oosterhout haar professionele attitude: ‘Lef en liefde zijn twee kernwoorden in mijn optreden. Lef om te benoemen wat er gebeurt, te zeggen wat ik zie. En liefde om dat zonder oordeel te doen. Hoe moeilijk dat af en toe ook is.’ Lef en liefde: daar moest ons gesprek over gaan. Over wat in organisaties blijkbaar onzegbaar is, en over de consequenties die dat heeft.
recensie
Leiderschap
10 juni 2022
Bert Peene
4-5 minuten leestijd
Welke bagage heeft een beginnend leidinggevende nodig om goed te kunnen functioneren? Dat wil zeggen: van waarde te zijn voor de organisatie waar hij of zij werkt? Die vraag staat centraal in het boek ‘Beginnen met leidinggeven’ van Charlotte Staats en Anja Hilgers.
recensie
Organisatiekunde
26 mei 2022
Bert Peene
4-6 minuten leestijd
Bert Peene las ‘Rolswitch’ van Dees van Oosterhout. Hij is enthousiast over het boek, en plaatst het in deze recensie in een wat bredere context. Zijn conclusie: ‘Dit is een handboek dat zijn weg naar iedere professional zou moeten vinden, omdat het daadwerkelijk iets toevoegt aan alles wat inmiddels over het thema geschreven is.’
Interview
Leiderschap
18 mei 2022
Bert Peene
7-10 minuten leestijd
Leidinggeven is maatwerk: dat is een van de lessen die je als leidinggevende leert. Vaak gaat het over balans tussen sturen en ondersteunen. Maar ‘maatwerk’ heeft ook betrekking op de leidinggevende zelf. Die moet op zoek naar een manier van leidinggeven die het best bij hem of haar past. Met ‘Beginnen met leidinggeven’ willen Charlotte Staats en Anja Hilgers daarbij behulpzaam zijn.
recensie
Leiderschap
20 april 2022
Bert Peene
4-6 minuten leestijd
Aan literatuur voor leidinggevenden geen gebrek, maar de feitelijke bruikbaarheid daarvan laat nogal te wensen over. Dat is althans de overtuiging van sociaalpsycholoog Daan Wienke. Hij baseert zich daarbij voornamelijk op zijn eigen ervaringen als organisatieadviseur.
Interview
Leiderschap
18 april 2022
Bert Peene
5-7 minuten leestijd
Hoe meer boeken over leidinggeven verschijnen, hoe moeilijker het met name voor beginnend leidinggevenden wordt om bruikbare literatuur te vinden. Dat wil zeggen: literatuur die stoelt op een stevige theoretische basis én op relevante praktijkervaringen. Dat stimuleerde Daan Wienke tot het schrijven van een boek dat in dat gemis moet voorzien.
Interview
Personeelsmanagement
28 maart 2022
Bert Peene
7-10 minuten leestijd
De HR-context is een broeihaard van onbetrouwbare antwoorden en beperkte zelfkennis. Daarom moeten HR-professionals niet alleen koersen op vragenlijsten en populaire managementtheorieën. Ze moeten aan de slag met de realiteit van hun organisatie. Met feiten die niet ontkend kunnen worden, schrijven Jeroen Naudts en Timothy Desmet in ‘Reinventing HR-Data‘. We spraken hen over hun boek.
recensie
Personeelsmanagement
23 februari 2022
Bert Peene
4-5 minuten leestijd
HR-analytics heeft zich stormachtig ontwikkeld. Er zijn meer data en rekenkracht beschikbaar dan ooit tevoren. Dat maakt het mogelijk de complexe dynamiek op de werkvloer steeds beter te begrijpen en dat is uiteindelijk weer belangrijk voor de toekomstbestendigheid van organisaties. Maar dan moet de HR-professional wel snel aanhaken.