Want concreet is dat wat ze in hun 'Rijnlands veranderboekje' doen; ze geven opnieuw lading aan het begrip Rijnlands denken. Dit doen ze in een veranderkundige context gericht op het ondersteunen van organisaties die Rijnlands willen worden.
Voor de schrijvers is het Rijnlandse model veel meer dan inspraak of meedoen. Voor hen is Rijnlands denken radicaal anders. De schrijvers zijn van mening dat de betekenis die de gemiddelde organisatie aan het begrip geeft te nauw is. Ze zien dat het gedachtegoed regelmatig misbruikt wordt om Angelsaksische reorganisaties te bewerkstelligen. In hun radicaliteit voor een juist gebruik van het Rijnlandse gedachtegoed stellen ze zich kwetsbaar op naar het begrip waar ze hun geld mee verdienen. Bijvoorbeeld als ze aangeven dat Rijnlands werken in kleinere organisaties heel wat makkelijker is dan in grotere 'werkgemeenschappen'. Hoe groter het aantal mensen met wie je wat bereiken wilt, hoe moeilijker het soms ook is. Daarom munten ze het begrip ‘Werkgemeenschap’. Dit is een cruciaal woord in het boek. Want uiteindelijk gaat het om werken in gemeenschap. En vanzelfsprekend hoort daar wat organisatie bij, maar wel in die volgorde: eerst als gemeenschap samen weten wat je bereiken wilt, waaraan je werken wilt, en daaruit volgt dan wel wat organisatie. Maar niet meer dan noodzakelijk en ook niet langer dan noodzakelijk.
In mijn projecten merk ik dat de organisatie en het doel regelmatig omgewisseld worden. Vaak wordt gevraagd naar de invulling van de officiële rollen in een team. Wie mag welke rol achter zijn naam zetten? Maar in de praktijk blijken rollen te schuiven, blijkt de een meer affiniteit met het ander en de ander meer met het een te hebben.
Kort gezegd, de organisatie moet volgend zijn op wat je bereiken wilt, niet andersom.
In hun boek brengen Weggeman en Peters helder de boodschap over waarom écht Rijnlands denken van meerwaarde is. De opbouw van het boek draagt eraan bij dit te gaan realiseren, om echt Rijnlands te veranderen. Beginnend met wat algemene noties, richtinggevend door misverstanden te weerleggen en daarna een praktisch traject schetsend om vanaf de berm via de invoegstrook in te voegen op de Rijnlandse snelweg. En daarbij stellen ze telkens concrete vragen, waarbij je jouw toepassing van het besprokene kan noteren. Daarmee dragen ze bij aan het concrete doel van dit boekje: de gedachtewereld van de Rijnlandse weg lading geven in jouw eigen werkwereld. Voor de gemeenschappen waar jij in beweegt, voor de klanten die jij bedient, voor de mensen waar jij dienstbaar aan bent. Het Rijnland veranderboekje is mooi geschreven, to the point en praktisch toepasbaar. Als je ergens iets met de Rijnlandse droom wilt, lees (en schrijf) dit boekje dan eens goed door.
Over Theo Sikkema
Theo Sikkema is adviseur bij Adviestalent. Hij is geïnteresseerd in samenwerken, verbinden en vernieuwen, en gebruikt daarbij kennis uit zijn achtergrond in de internationale samenwerking en concurrentiekracht. Adviestalent leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.