De gemiddelde leeftijd van de jaarlijkse zomerborrel van uitgeverij Business Contact was dit jaar flink omhoog geschoten. De reden: de uitgever had de gelegenheid aangegrepen om het boek De weg van de leider van Laurens van den Muyzenberg te presenteren. Van den Muyzenberg is zelf ergens achter in de zeventig, en hij had bovendien een aantal van zijn vriendjes meegenomen, waaronder Jan Kalff (ex-ABN Amro) en Folkert Schukken (ex-SHV). Ook het onderwerp van het boek zorgde ervoor dat veel gepensioneerde topmanagers op de bijeenkomst afkwamen. Van den Muyzenberg heeft tien jaar lang diverse gesprekken gevoerd met de Dalai Lama over de rol die het boeddhisme kan spelen voor het Westerse kapitalisme, zeg maar spiritualiteit voor het moderne zakendoen. Dat is een onderwerp waar topmanagers vaak pas na hun pensioen aan toekomen, merkte ook uitgever Annemie Michels op. ‘Het is toch jammer dat managers zich pas na hun pensioen met dit soort onderwerpen bezighouden,’ verzuchtte zij. ‘We hebben geprobeerd om ook huidige topmanagers hier te krijgen, maar die branden hun vingers liever niet aan vanwege China.’
Oh ja, China. De Dalai Lama is volgens de leiders van dit land een terrorist die zich bemoeit met interne aangelegenheden (Tibet). En ja, hoe gaat dat dan in het Nederland van de koopman? Vooral niet het grote, machtige en economisch oh zo interessante China voor het hoofd stoten.
Maar goed, voor dergelijke kritische geluiden was de gelegenheid te vrolijk. En dus hing de zaal met een glaasje champagne in de hand aan de lippen van de man die meerdere malen gesproken had met His Holiness de Dalai Lama. Hoe was dat? Wat voor man is het? Heeft hij dan helemaal geen zwakke kanten? Van den Muyzenberg kwam op deze laatste vraag niet verder dan dat hij misschien een beetje te optimistisch is. Tja, als dat je enige slechte eigenschap is. Het begon allemaal toch wel heel erg op een Dalai Lama-verheerlijking te lijken en de zaal dreigde weg te zweven naar hogere sferen.
Gelukkig zette Jan Kalff, een goede vriend van Van den Muyzenberg en meelezer van het boek, ons weer met beide benen op de grond. In zijn tijd bij ABN Amro had hij de ABN Amro Values geïntroduceerd, vertelde hij. ‘Als alle bankiers zich daar aan hadden gehouden, dan hadden we nu geen kredietcrisis gehad. Een van die waarden was bijvoorbeeld integriteit. Wat je momenteel ziet in de wereld is een tekort aan integriteit, geld verdienen is de boventoon gaan voeren. Als dit boek kan helpen om weer een beetje meer moraal in het zakenleven te brengen, is de missie geslaagd.’
Mooie woorden, waar we vrolijk op konden proosten. Tijdens de borrel die volgde ging het nog heel even over de Dalai Lama, maar al snel over het leven van alle dag. Noemenswaardig is alleen nog dat zich op een bepaald moment een groepje vormde van vier mannen: Van den Muyzenberg, Jan Kalff, Donald Kalff (inderdaad familie) en Cees Kools. Werd hier de eerste aanzet gegeven tot een nieuw model voor corporate governance? Over een half jaar zullen we het weten, want Donald Kalff is weer bezig met een boek, vertelde hij. De wegen van de Dalai Lama zijn ondoorgrondelijk, dat blijkt wel weer.
Over Ben Kuiken
Ben Kuiken is filosoof, schrijver en ontregelaar. Als organisatiefilosoof helpt hij mensen om anders te denken, te kijken en te praten over organisaties en de problemen die daar ontstaan. Ben is auteur van een groot aantal boeken over organiseren, spelen, en filosofie, waaronder De laatste manager, De Organisatiefilosoof, en Het Zinnigste boek dat je ooit zult lezen.